Neverovatne stvari koje mozak radi dok spavamo

10/01/2023 09:36

Neverovatne stvari koje mozak radi dok spavamo

Iako nas spavanje čini nesvesnim, opuštenim i mirnim, naš mozak je i te kako budan i aktivan.

Prolazimo kroz stanja

Prema studijama Harvarda, telo prvo prolazi kroz nerapidnu fazu kretanja očiju NREM 1. U pitanju je faza u kojoj smo i dalje donekle svesni. Zatim, nastupa NREM faza 2 i NREM faza 3, pre nego što konačno nastupa REM faza, u kojoj sanjamo. Pun ciklus spavanja traje od 90 do 120 minuta, tako da prosečna osoba prolazi krou četiri ili pet ovakvih ciklusa u toku jedne noći.

Prolazimo kroz čišćenje

Studija Univerzoiteta Rochester pokazala je da u mozgu, tokom spavanja, aktiviraju se sistemi za “čišćenje”. Kičmena moždina tokom spavanja ispušta brže tečnost, koja prolazi kroz mozak i otklanja molekularni otpad, čije nagomilavanje može da izazove demenciju.

Pamtimo

Tokoms pavanja, mozak prerađuje kratkoročne informacije u dugoročno pamćenje. Zato san igra važnu ulogu u učenju, jer buvalno pomaže novim informacijama da se prerade i ostanu u memoriji.

Paralizovani smo

Iako ovo zvuči kao zastrašujuća činjenica, zapravo ovo se dešava zbog sigurnosti. Deo mozga se tokom sna gasi i samim tim ne rade ni neuroni koji su zaduženi za motorne sposobnosti. To dovodi do trenutne paralize, koja sprečava eventualne fizičke aktivnosti tokom spavanja. Paraliza traje u proseku 20 minuta.

Donosimo velike odluke

Tokom sna, mozak procesuira teške odluke i pomaže nam da racionalnije razmišljamo ujutro.

Raste kreativnost

Jedna studija pokazala je da je san povezan da delovima informacija koje naš mozak tokom budnog stanja odvaja. Zapravo, ljudi su za 33% kreativniji, nakon spavanja.

10/01/2023 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments