Kako antioksidansi deluju na organizam?

18/10/2020 13:41

Kako antioksidansi deluju na organizam?

Često čujemo izraz „antioksidansi“ u svojstvu sveopšteg boljitka i zdravlja. Spominju se u tetmanima kože, kao bukvalno „čistači“ organizma, zvuče prosto kao univerzalni lek i rešenje za sve…šta su zapravo antioksidansi i kako deluju na naš organizam?

Antioksidansi pomažu kod starenja, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju čak i rizik od nastanka raka, štite naše srce i krvne sudove, pomažu kod hroničnih obstuktivnih bolesti…i ovde nije kraj spiska. A zapravo-kako?

Antioksidansi štite ćelije od oksidacionog delovanja slobodnih radikala

Nagomilavanje slobodnih radikala narušava naše zdravlje i uslovljava starenje nizom degenerativnih promena kojima postajemo podložni,  a antioksidansi su oni elementi koji štite ćelije od njihvog oksidacionog delovanja. Slobodni radikali su hemijski spojevi velike reaktivnosti usled prisutnosti nesparenih elektrona u spoljnoj elektronskoj opni. Oni nastaju svakodnevno u organizmu kao proizvod razlaganja kiseonika u procesu oksidacije hrane u ćelijama, odnosno stvaranja energije neophodne za život. Vezuju se sa supstancama sa kojima dolaze u kontakt pri hemijskoj reakciji, poznatoj pod nazivom oksidacija. Vazivanjem slobodnih radikala za lipide, ugljene hidrate, belančevine i genetski materijal, nastaju nove lančane reakcije i oštećenja. Nagomilavanje slobodnih radikala narušava zdravlje i ubrzava starenje, te postajemo podložni degenerativnim promenama.

Najvažniji je svakako vitamin C a skoro u korak ga prate i vitamin E, betakaroten i selen, potom isto tako važni lutein, likopen, cink i koenzim Q.

Oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima značajna su u razvoju kardiovaskularnih  i malignih oboljenja. Rezultati istraživanja koja se sprovode zadnjih 30 godina ukazuju na vezu između unosa antioksidanase i manje smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog toga je propaganda poduprta naučnim dokazima, upravo njih stavila u centralno mesto borbe u prevenciji i suzbijanju ovih opakih oboljenja.

Kako antioksidansi deluju na organizam zapravo?

Glavni mehanizam antioksidanata je stupanje u reakciju sa slobodnim radikalima, oslabljujući ih i deaktivirajući. 

Jasno i jednostavno, a ciljano rečeno- antioksidansi usporavju starenje, snižavaju nivo holesterola u krvi, smanjuju znatno rizik od nastanka raka, suzbijaju razvoj tumora, štite srce i krvne sudove, pomažu kod plućnih i obstruktivnih bolesti, regenerišu i najveći organ u vašem telu a to je koža.

18/10/2020 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments