Pazite kako započinjete dan – nije svejedno!

30/06/2016 10:16

Pazite kako započinjete dan – nije svejedno!

Narodna izreka kaže – po jutru se dan poznaje, i upravo je to istina. Veoma je važno na koji način započinjete svoj dan, odnosno kakve su vam jutarnje navike.

Veliki broj ljudi ima neku vrstu jutarnjih rituala i navika kojih neće da se odreknu. Međutim, koliko god da vam nešto ujutru prija – to ne mora da znači da je dobro za vas.

Potrebno je znati koje su to najčešće greške koje pravimo čim otvorimo oči (a neke i pre toga), ako želimo da nam dan bude što bolji, uspešniji, srećniji…

Odlaganje alarma

alarm jutro

Niko ne voli da čuje alarm ujutru

Niko ne voli zvuk alarma ujutru – koliko god lepa melodija da je u pitanju. Međutim, odlaganje alarma neće promeniti činjenicu da morate da ustanete, a ako ovo budete radili – samo će vam biti još teže.

Upravo odlaganje alarma čini da nam bude sve teže da ustanemo, a kada se konačno odlučimo za to – postajemo nervozni, a tih pet, 10 minuta ili pola sata “dodatnog sna” nije pomoglo. Umesto toga, navijte sat baš onda kada treba da ustanete i kada odmah ustanete osećaćete se bolje jer ste za ovo iskoristili snagu volje.

Provera telefona

mobilni telefon cura

Sve poruke i vesti mogu bar malo da sačekaju

Ako gledate na telefon, proveravate mejlove i poruke čim otvorite oči, dok još ležite, ne razbuđeni, znajte da je to još jedna loša navika koje bi trebalo da se oslobodite što pre. Na ovaj način osetićete tenziju (ukoliko čitate poslovne poruke i mejlove) još pre nego što morate da se suočite sa svim problemima.

Uostalom, nije nužno da saznate šta se sve dešava u svetu oko vas – dok još niste u potpunosti ni budni. Zašto bi počinjali dan sa potencijalno stresnim vestima ili zabrinjavajućim podacima koje ste primili u mejlu? Sve ovo može da sačeka, potrudite se da sebi pružite lep početak dana kako bi vam takav bio i ceo dan.

Loš ili nikakav doručak

Ne kaže se ni džaba da je doručak najvažniji obrok u danu, uostalom – od njega zavisi koliko ćete imati snage za sam početak dana, od kog može puno toga da zavisi, što vi još ni ne znate. Zašto ga onda preskakati?

dorucak jutro

Zdrav i dobar doručak je najbitniji obrok u toku dana

Međutim, nije baš ni svaki doručak dobar doručak, potrebno vam je nešto što će vam dati energiju koja će trajati i što vam neće “teško pasti”. Zato bi trebalo izbegavati burek, peciva ili nešto tome slično. Najbolji izbor su ovsene pahuljive sa mlekom i svežim voćem ili jogurtom, ali ukoliko vam je ovo nedovoljno da se ujutru najedete – jaja i jogurt vam mogu biti najbolja moguća alternativa.

Preskakanje jutarnjih aktivnosti

spavanje noge

Jutranje razmrdavanje za bolju cirkulaciju

Fizička aktivnost je jako važna. Ukoliko nemate vremena ili ne želite da trenirate svakog dana – dovoljno je da ujutru, kada izađete iz kreveta odvojite nekoliko minuta (najviše 15) za lagano zagrevanje kako bi krv procirkulisala po celom telu i kako biste bili sigurni da ste se razbudili.

30/06/2016 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments