Malina kao osveženje i izvor zdravlja

03/08/2015 12:59

Malina kao osveženje i izvor zdravlja

Malina je jedna od najboljih namirnica za leto. Osim što je puna vitamina, njen sastav čini čak 85 odsto vode.

Ukoliko se malina redovno jede, može održati zdravlje na visokom nivou ili pomoći u odbrani organizma od mnogih bolesti.

Ovo voće je puno vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A, a sadrži i vitamine grupe B. Sadrži visok nivo kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka i joda.

Svojim sastavom, malina može da sačuva organizam od nazeba, pomaže u snižavanju telesne temperature prilikom gripa ili drugih febrilnih stanja. Osim toga, pomaže i u lečenju astme, ekcema, a poboljšava i apetit.

Zbog toga što sadrži veliki procenat vode, malina je odlična namirnica za leto jer na najbolji način hidrira organizam i osvežava.

Kontinuirano konzumiranje maline može pomoći u poboljšavanju krvne slike, reguliše rad creva i smiruje bolove u želucu i zaustavlja povraćanje.

Kod maline nije zdrav samo plod, nego i lišće u kome se nalazi još više vitamina C. Od lišća i suvih malina najčešće se prave čajevi koji su dobri za upaljeno grlo, za jačanje srca, lečenje hemoroida, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija tela.

Konzumiranje malina se ne preporučuje samo kod osoba koje pate od težeg oboljenja bubrega i gihta.

03/08/2015 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments