Pivo može biti i blagotvorno po naše zdravlje?

22/06/2022 12:53

Pivo može biti i blagotvorno po naše zdravlje?

Kao što je slučaj sa vinom i nekim drugim alkoholnim napicima tako i pivo može da ima benefite po naše zdravlje ukoliko se, naravno, konzumira u ograničenim količinama!

Pivo je jedno od najstarijih i najčešće konzumiranih alkoholnih pića na svetu. Ono je i treće najpopularnije piće posle vode i čaja. Pivo nastaje varenjem žitarica, najčešće od ječmenog slada, ali i od pšenice, kukuruza i pirinča.

A da li ste znali da pivo može da ima brojne benefite po naše zdravlje? Studije su pokazale da konzumacija čaše piva dnevno može da umanji rizik od brojnih hroničnih bolesti, kao i kardiovaskularnih oboljenja. U nastavku saznajte šta sve pivo može da spreči ili pak izleči.

Zdravstveni benefiti piva

  1. Istraživanja su pokazala da alkohol, uključujući i pivo, ima antiupalna svojstva. Jedna studija je pokazala da žene koje su pile dva do četiri pića nedeljno, umanjile su rizik od reumatoidnog artritisa i to za 31%.
  2. Pivo sadrži antimikrobne komponente koje pomažu da se unište bakterije u ustima odgovorne za nastanak plaka i karijesa. Ipak to ne znači da treba da zaboravite na pranje zuba i redovno čišćenje koncem.
  3. Jedna studija pokazala je da pivo umanjuje rizik od nastanka katarakte i to za čak 50%. Za to su odgovorni antioksidanti koji se nalaze u ovom piću.
  4. Kamenje u bubrezima nastaje usled dehidratacije i određenih namirnica. Studije su pokazale da ispijanje jedne čaše piva dnevno sprečava nastanak kamenja u bubregu za čak 41%.
  5. Studije su takođe pokazale da konzumacija piva smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i to za čak 30%.
  6. Budući da je bogat izvor silikona, pivo je veoma zdravo za naše kosti.
  7. Isti taj silikon pokazao se blagotvornim i za naš mozak, te ljudi koji konzumiraju pivo imaju manji rizik od brojnih kognitivnih oboljenja, poput demencije, Alchajmera ili Parkinsonove bolesti.

Još jednom napominjemo da pivo i te kako može biti zdravo, ali da je veoma važno konzumirati ga u umerenim količinama. Jedna čaša dnevno sasvim je dovoljna da bismo bili zdravi.

 

22/06/2022 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments