Zašto na promenu vremena osećamo bol starih povreda?

11/06/2018 13:06

Zašto na promenu vremena osećamo bol starih povreda?

Svako ko je doživeo neku ozbiljniju povredu, oseća bol na tom mestu s promenom vremena, pa iako je prošlo nekoliko godina od same nezgode.

Zašto je tako? Kako stručnjaci objašnjavaju ovu “pojavu”?

Predviđanje vremenskih promena

Stare povrede mnogima omogućavaju “veštinu predviđanja”. Kako je moguće da vremenske promene utiču na pojavu bola u predelu koje je bilo povređeno čak i decenijama ranije?

Ovaj fenomen proučava se od početka 20. veka, a naučnici zastupaju različite teze.

Ova pojava bila je poznata i prisutna u civilizaciji starih Grka.

Stručnjaci fenomen, odnosno vezu između vremenskih prilika i pojave bola, objašnjavaju kao pad atmosferskog pritiska koji utiče na širenje mekog tkiva i zglobova, koji dovode do nadražaja nerava, izazivajući osećaj bola.
Pojedine studije objašnjavaju da do pojačanog bola dolazi usled promene atmosferskog pritiska, dok druga grupa naučnika zastupa suprotnu tezu, odnosno da promene smanjuju bol. Treća grupa naučnika smatra da ne postoji nikakva uzročno-posledična veza.

Sprovedeno je istraživanje uticaja temperature i vazduha, ali rezultati nisu doveli do konkretnih objašnjenja, odnosno pouzdanih činjenica koje bi adekvatno objasnile ovaj fenomen.

Naučnici navode da je najveća prepreka u izučavanju ove pojave oslanjanje na subjektivan osećaj doživljenog bola ispitanika. Ovakav način rada i testiranja, ne može biti pouzdan, jer je upoređivanje subjektivnih utisaka neprecizno.

Objašnjenje ovog fenomena bazira se na psihološkom nivou. Naučnici navode da se i dalje traga za objektivnim rešenjem ove misterije, iza kog će stajati adekvatne činjenice.

11/06/2018 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments