Koji znaci ukazuju na probleme sa srcem?

20/09/2021 10:08

Koji znaci ukazuju na probleme sa srcem?

Problemi sa srcem, srčane bolesti, podjednako pogađaju muškarce i žene.

Reč je o bolesti današnjice, a razlozi mogu biti različiti.

Znak da nešto nije u redu

Srčana oboljenja mogu biti prouzrokovana načinom života, ali i genetski nasleđena.

Stručnjaci ističu simptome na koje je važno obratiti pažnju.

Pogledajte i: Ove namirnice štite srce!

Konstantan kašalj

Kašljanje može biti prouzrokovano drugim oboljenjima i problemima, ali može i ukazivati na kardiovaskularnu bolest. Ako konstantan kašalj, prouzrokuje iskašljavanje ružičaste tečnosti, koja sadrži krv, onda je verovatno reč o srčanom problemu. Konsultujte lekara.

Pogledajte i: Koliko su suplementi za srce zapravo delotvorni?

Bol koja se širi do ramena

Ovakva vrsta bola se kod žena širi na obe ruke, dok se kod muškaraca uglavnom oseti u levoj ruci. Pojedine žene mogu osetiti i bol u laktu, nakon srčanog udara, što je verovatno posledica “putovanja” bola od srca ka kičmenoj moždini sa kojom su povezani brojni nervi.

Povećan nivo anksioznosti

Stručnjaci su sproveli nekoliko istraživanja i otkrili da osobe koje su patile od anksioznosti, kasnije mogu imati problema sa bolestima srca.

Anksioznost najčešće prouzrokuje stres. Mogu se javiti simptomi kao što su tahikardija, povišen krvni pritisak i smanjeni otkucaji srca.

Pogledajte i: Kako aspirin utiče na srce?

Nesvestica i slabost

Osobe koje imaju problema sa srcem često gube svest ili osećaju slabost. Kada srce ne pumpa krv normalnim tempom, dolazi do začepljenja arterije. Može doći do problema sa disanjem, odnosno do nedostatka vazduha na kratak period.

Nedostatak apetita i mučnina

Jedan od znakova je i gubitak apetita ili pojava mučnine. Ukoliko su ovi simptomi propraćeni i bolom u abdomenu, savetuje se poseta lekaru.

Modra ili bleda koža

Promene na koži su redak simptom, međutim on označava smanjen protok krvi, odnosno smanjen broj krvnih zrnaca. Ukoliko primetite da ste bleđi nego obično, proverite imate li anemiju.

20/09/2021 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments