Novi font koji disleksičarima olakšava čitanje

21/01/2015 12:45

Novi font koji disleksičarima olakšava čitanje

Kako bi prevazišli probleme koje imaju, disleksičarima je stiglo rešenje u vidu tipografije, a dostupno je i na internetu, odakle je moguće besplatno preuzimanje.

Za ovo rešenje zaslužan je Kristijan Boer. U pitanju je font koji je on nazvao “Dyslexie” koji je prilagođen osobama koje se bore sa disleksijom, od čega i on pati. Boer je rekao da ovaj font pomaže disleksičarima da čitaju bez problema.

– Tradicionalni fontovi slova to pogoršavaju jer se dizajn pojedinih slova oslanja na druge, ali i često samo na estetiku. Disleksičari takva slova vide kao potpuno jednaka i jako im je teško da čitaju – rekao je Kristijan Boer.

Font nazvao “Dyslexie” je njegov završni rad na likovnoj akademiji u Utrehtu iz 2008. godine, za koji je inspiraciju našao mučeći se da nauči jedan jako težak ispit.

Za svoj rad Boer je dobio više nagrada, a zbog velike potražnje od sada je dostupno besplatno preuzimanje sa interneta.

Ono što je posebno i jednistveno u vezi sa fontom koji je Boer osmislio je to što je svako slovo individualno, što je Boer postigao minimalnim izmenama u dizajnu određenih slova.

font

Ovako izgleda font koji je namenjen disleksičarima

Prema njegovim rečima, najkritičnija su bila slova “b” i “d” ili “n” i “h” jer je njihova razlika u izgledu, za disleksičare, gotovo neprepoznatljiva.

Boer se trudio da poveća asimetriju, da smanji težište nekih slova, da produži crte, da poveća zaobljenost, da podeblja dna nekih slova i slično, kako bi došao do krajnjeg cilja – da sva slova budu potpuno različita, bez sličnosti.

U okviru fonta, povećan je i razmak izmenju slova i reči kako se one disleksičarima ne bi spajale dok gledaju, što je inače često i predstavlja veliki problem.

Osim oblika i razmaka, Boer se pozabavio i time koja je bolja najpogodnija za oči tokom čitanja. Došao je do zaključka da je to tamno plava, pa je i font “Dyslexie” te boje.

Ovaj font možete besplatno preuzeti sa interneta, možete ga koristiti u svim alatima za pisanje na svom kompjuteru, a možete i da ga instalirate za svoj e-mail ili web browser.

Već je rasprostranjena upotreba “Dyslexie” fonta, pa se tako on nalazi na velikom broju elektronskih izdanja knjiga, a koriste ga i neki fakulteti i istraživači kako bi došli do saznanja kakav uticaj na poboljšanje čitanja ovaj font ima kod disleksičara.

21/01/2015 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments