Uz pomoć ovih strategija, oslobodićete se stresa

23/11/2017 11:51

Uz pomoć ovih strategija, oslobodićete se stresa

Dok neku količinu stresa tokom dana ne možemo da izbegnemo, naučnici su dokazali da mala doza napetosti pozitivno utiče na imuni sistem i memoriju. Ipak prevelika količina stresa ima brojne negativne posledice, a evo i saveta kako da ih umanjite.

Hroničan stres je glavni uzrok čak šest oboljenja sa smrtnim ishodom: srčani udar, rak, oboljenja pluća, ciroza jetre, samoubistvo i nesreće. Kako biste umanjili negativne posledice nervoze po vaše zdravlje, isprobajte ove strategije umanjenja stresa.

Identifikujte okidače stresa

Faktori koji utiču na nivo stresa poput navika, ponašanja i okoline donose i brojna negativna osećanja. Pokušajte da otkrijete šta vam povećava nervozu i izbegavajte ovakve situacije.

Zamenite nezdrave strategije kojim se borite sa stresom

Ukoliko vaš mehanizam s kojim se suočavate sa stresom podrazumeva nezdrave navike, poput alkohola, cigareta, prokrastinencije ili mnogo spavanja, to dovodi do neproduktivnosti i povećanja stresa. Pronađite način da se opustite tako da smirivanje ne utiče na vaše zdravlje i obaveze.

Naučite da kažete “ne”

Bilo da je u pitanju privatni ili poslovni život, dodavanje još obaveza, zato što vam je neprijatno da odbijete, dovodi do sve većeg stresa, što može da pogorša vaše mentalno i fizičko stanje. Ponekad je bolje da kažete “ne”.

Izbacite toksične ljude iz života

Ljudi koji su negativni i ne podržavaju vas mogu vam povećati nervozu i učiniti vas nesrećnim. Zato se trudite da takve pojedince izbegavate, a okružite se osobama koje vam prijaju i čine vas srećnijim

Kontrolišite okruženje u kojem ste

Ukoliko vas nešto čini anksioznim, poput vesti ili odlaska u prodavnicu, pokušajte da ovakve situacije izbegavate. Ugasite TV, a namirnice naručite onlajn ili zamolite nekog da umesto vas ode u prodavnicu.

Prilagodite stresnu situaciju

Ovo najčešće podrazumeva da promenite način na koji komunicirate i funkcionišete. Pokažite šta osećate, nemojte držati sve u sebi. Takođe, budite spremni na kompromise. Ukoliko se pak desi da neku situaciju ne možete da kontrolišete, najterajte sebe da gledate opširniju sliku i potrudite se da budete pozitivniji.

23/11/2017 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments