Zašto vlada globalna nestašica poluprovodnika?

05/02/2022 10:34

Zašto vlada globalna nestašica poluprovodnika?

Otkako je pandemija Covida-19 počela pre skoro dve godine, svet se suočava s problemom nedostatka zaliha poluprovodnika.

Ov komponente, poznate i kao kompjuterski čipovi, pomažu u pokretanju širokog spektra modernih proizvoda, uključujući automobile, mašine za pranje veša i pametne telefone. Dakle, zašto su ovi čipovi postali tako retki za pronalaženje?

U čemu je problem?

Poslednjih meseci postalo je gotovo nemoguće kupiti PS5  konzolu za igranje video igara. Toyota, Ford i Volvo morali su da uspore ili privremeno zaustave proizvodnju u svojim fabrikama. Čak i proizvođači pametnih mobilinih telefona osećaju nevolju, a Apple upozorava da bi nedostatak mogao uticati na prodaju iPhonea. Problem naravno predstavlja nedostatak poluprovodnika, tipa kompjuterskog čipa koji se masovno koristi u elektronskim kolima.

Zašto vlada nestašica poluprovodnika?

Poluprovodnici obavljaju niz funkcija u savremenim proizvodima, a često ih ima više od jednog u jednom uređaju.

1. Rastuća potražnja u pandemiji

Kako je Covid počeo da se širi svetom, rani znaci fluktuirajuće potražnje doveli su do gomilanja zaliha i naručivanja čipova unapred od strane nekih tehnoloških firmi, zbog čega su druge imale teškoća da nabave ove komponente. Ljudi koji sada rade od kuće pohrlili su laptopovima, tabletima i veb kamerama, kako bi im omogućili da rade svoj posao. Činjenica da su se fabrike čipova takođe zatvorile tokom različitih blokada dodatno je pogoršala problem. Shodno tome, dobavljači su se povremeno borili da zadovolje potražnju potrošača, iako su proizvođači ponovo uspeli da sustignu zaostatak poslednjih meseci.

2. Složenost proizvodnje

Što se tiče proizvodnje čipova, trenutno postoje dva glavna pristupa:

  • Korišćenje pločica od 200 mm
  • Korišćenje pločica od 300 mm

Ovo se odnosi na prečnik kružne silikonske pločice koja se deli na mnogo sitnih čipova. Veće pločice su skuplje i obično se koriste za naprednije uređaje. Međutim, došlo je do porasta potražnje za jeftinijim čipovima, koji se ugrađuju u čitavo mnoštvo potrošačkih proizvoda, što znači da je starija tehnologija od 200 mm traženija nego ikada.

U stvari, još u februaru 2020., informativni portal iz ove industrije Semiconductor Engineering, istakao je rizik od nestašice čipova, delom zbog nedostatka proizvodne opreme od 200 mm.

3. Loša sreća

U drugoj polovini 2021. jedna prirodna katastrofa je pogoršala problem. Strašna zimska oluja u Teksasu zatvorila je fabrike poluprovodnika, a požar u fabrici u Japanu izazvao je slična kašnjenja.

4. Veći troškovi isporuke

Kao rezultat iznenadnih promena u potražnji tokom pandemije, troškovi transporta kontejnera na globalnom nivou su značajno porasli. Povećanje naknada za vazdušni transport i nedostatak vozača teških teretnih vozila u Evropi, takođe su uticali na sve lance snabdevanja. Na primer, procenjuje se da će troškovi slanja jednog kontejnera od 40 stopa iz Azije u Evropu sada koštati 10 puta više nego što je to bilo pre godinu dana.

05/02/2022 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments