Naočare za daltoniste

26/03/2015 12:40

Naočare za daltoniste

Jedna firma u Kaliforniji osmislila je i razvila naočare koje su specijalno dizajnirane za osobe koje pate od daltonizma.

Oni koji imaju poremećaj vida i ne mogu da vide boje, sada imaju priliku da svet vide u bojama kakve zaista jesu, a ne samo u sivim i bež nijansama.

Osobe slepe za boje ne mogu da prepoznaju zelenu, crvenu, plavu ni druge boje, a stručnjaci kompanije Enchroma potrudili su se da im u tome pomognu. Naočare koje su oni razvili pomažu daltonistima da filtriraju boje na pravi način i učine sve nijanse svih boja vidljivijim.

nijanse-boja

Osobe slepe za boje ne mogu da prepoznaju zelenu, crvenu, plavu ni druge boje

“Nikada pre toga nisam mogla da razaznam ružičastu boju”, uzbuđeno je izjavila mlada žena koja je probala naočare.

“Kada moj sin crta, stalno menja bojice. Sada znam i zašto”, rekao je muškarac koji je uz pomoć naočara prvi put mogao da se divi crtežima svog mališana.

Delimično slepilo koje onemogućava osobama koje pate od toga da razaznaju boje – daltonizam, dobilo je ime po engleskom hemičaru Džonu Daltonu koji je 1798. godine prvi opisao ovu anomaliju čula vida, od koje je i sam patio.

Nervni završeci koji se nalaze na mrežnjači oka, odnosno fotoreceptori, zaduženi su za tri osnovne talasne dužine svetlosti koje dele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Osobe koje ne mogu da prepoznaju boje imaju poremećaj u ovim receptorima jer se podela ne odvija pravilno pa zbog toga ili ne vide boje ili zamene jednu boju za drugu.

26/03/2015 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments