Otvara se najveći aerodrom na svetu

30/10/2018 10:51

Otvara se najveći aerodrom na svetu

Najveći aerdorom na svetu otvara se u Istanbulu.

Završetak radova planira se za 2023. godinu, kada će aerodrom sadržati šest odvojenih pista, kapacitet za  500 aviona, parking od 7.000 vozila i godišnji plan od 200 miliona putnika.

Istanbulski “najveći”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, otvorio je novi i treći aerodrom u Istanbulu. Prema proceni stručnjaka, za 12 godina, kada bude potpuno završen, biće najveći na svetu.

Oko izgradnje ovog megaprojekta podizalo se dosta prašine. Naime, tokom procesa izgradnje javljali su se brojni problemi, postavljala su se pitanja oko prava radnika, zatim ekološka pitanja, slabljenje turske privrede i drugi problemi.

“Najveći” počiva na evropskoj obali Istanbula, na 35 kilometara severno od najvećeg grada, u okrugu Arnavutko.

Otvaranje završenog dela aerodroma, simbolično je priređeno na 95. godišnjicu osnivanja Turske Republike.

Pogledajte još: parking aerodrom

Tokom narednih dana očekuju se probni letovi, dok će aerodrom za redovan saobraćaj biti otvoren do kraja godine.

Statistički podaci ukazuju na to, da bi novi aerodrom mogao da služi 90 miliona putnika, tokom prve faze. Nakon što se u potpunosti završi, služiće brojci od 200 miliona putnika godišnje, uz sletanje na šest pista. To je skoro dvostruko više od, do sada najvećeg aerodroma na svetu, Hartsfild-Džekson u Atlanti.

Prema rečima šefa konzorcijuma “Istanbul Grand erport”, Kadrija Samsunlua, novi aerodrom će predstavljati najvažniji centar između Azije i Evrope.

Unutrašnjost aerodroma ukrašena je u turskom i islamskom stilu. Kontrolni toranj je izgrađen u obliku lale i osvojio je 2016. godine, Međunarodnu nagradu za arhitekturu.

Putnicima će na usluzi biti mobilne aplikacije ali i veštačka inteligencija. Naime, cela zgrada je energetski efikasna i poseduje visokotehnološki sistem obezbeđenja.

U Istanbulu se nalaze još dva aerodroma, “Ataturk” i “Sabiha Gokcen”.

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: telegraph.co.uk

30/10/2018 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments