Kako da samo u par koraka ojačate svoj imunitet?

15/07/2020 15:31

Kako da samo u par koraka ojačate svoj imunitet?

Virusi, alergeni, prehlade stalno prete da nam ugroze zdravlje. Kako su stalno prisutni, protiv njih se možemo boriti samo tako što ćemo raditi na poboljšanju sopstvenog imuniteta.

Posebnu opreznost i paniku probudila je i pojava virusa COVID-19 te više pažnje posvećujemo problemu lošeg imuniteta.

Instant način jeste suplementacija u obliku vitamina i minerala no i pri tome treba imati na umu da to nisu čarobne kapsule koje mogu da učine čuda nego samo dodatak ishrani i inače zdravom načinu života.

Brzina svakodnevnice nam često ne dozvoljava dovoljno odmora koji je ključan saveznik dobrog imuniteta kao ni zdrav životni ritam, leganje u isto vreme ili redovni obroci. Naš organizam voli navike. Na građenju imuniteta možemo početi tako što ćemo se dovoljno odmarati, spavati i imati redovne obroke.

Pritom bi bilo dobro izbaciti loše navike kao što su pušenje i alkohol. Veći deo sveta se već pola veka bori sa modom pušenja cigareta, cigarilosa, tompusa, tek u nekim nerazvijenijim zemljama pušenje je i dalje društveno prihvatljivo i pohvalano. Medicinska komora, duvanski dim, totalno isključuje iz upotrebe kada je termin zdravalja u pitanju.

Alkohol može imati i svoje benefite ali u vrlo malim količinama pošto ga jetra uopšte ne voli, a ona je glavni filter našeg tela.

Zdrava ishrana, gde su na meniju namirnice prepune vitaminima i mineralima i ne previše termički obrađene hrane, najbolji je temelj zdravlja tela i uma. To obuhvata u najvećem delu povrće i voće, sezonsko, ono sa naših podneblja, najbolje kako za njega znamo da je sveže ubrano i nije prošlo razne procese transporta, te nam je i oraganizam naviknut na njega.

Vitamini koji su bitni za jačanje imuniteta su C, vitamini B grupe (naročito B6) a od minerala cink. C vitamin pomaže sintezu i stvaranje belih krvnih zrnaca koji su prvoborci u odbrani organizma od infekcija i prodora bacila, virusa, bakterija, a B vitamin je bitni kreator stvaranja crvenih krvnih zrnaca te jačanju krvi. 

Naravno da važnu ulogu igraju i ostali vitamini kao što su A, D, E ali prva linija odbrane su svakako hidrosolubili (C i B) koji se kasnije izbacuju kroz bubrege, te možemo bez velike štete da ih unosimo u organizam u neograničenim količinama. Najbolje bi bilo ove vitamine uneti pravilnom ishranom. A ovo su namirnice u kojima ih u najvećoj meri možemo naći:

  • C vitamin u velikim količinama sadrže citrusi – limun, narandza, grejp..
  • Pored citrusa stari dobri šipak, kupus, kivi, crvena paprika su takođe odličan izvor vitamina C.
  • B vitamin možemo naći u piletini, breskvama, kajsijama, žitaricama ali i u pekarskom kvascu ukoliko organizam ište jaču koncentraciju.

Odličan izvor cinka su morski plodovi i zeleno povrće na koje bi dame posebno trebale obratiti paćnju zbog obogaćenosti i gvožđem takođe bitnim za imunitet i vezivanje vitamina C u organizmu, koje je uvek u deficitu kod žena usled menstrualnog gubitka krvi.

Za održavanje dobrog imuniteta potrebno je uskladiti navike i ishranu isto koliko i obrzbediti duševni mir i blagostanje kako mnoge bolesti današnjice koren puštaju u nesređenim i lošim mislima koliko i lošim životnim navikama.

15/07/2020 15:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments