Koje namirnice treba da konzumiraju osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde?

20/05/2022 10:18

Koje namirnice treba da konzumiraju osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde?

Stručnjaci ističu da se danas retko dešava da nedostatak joda utiče na umanjeni rad štitne žlezde. 

Naime, do toga je uglavnom dolazilo u slučaju kada se iz ishrane izbacivala kuhinjska so, dok se s druge strane nije konzumirala riba ni morski plodovi, namirniice koje su bogate jodom.

Pravilna ishrana

Ishrana osobe koja ima umanjenu funkciju štitne žlezde, mora sadržati dovoljnu količinu aminokiseline tirozin.

Ona je neophodna za stvaranje hormona tiriode i omogućava telu da najbolje iskoristi jod kroz hranu. Najbolji izvori tirozina su koštunjavi plodovi, zatim riba, meso, jaja i pasulj.

Kada je hipotireoza u pitanju, savetuje se konzumacija morske ribe jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, zatim integralnih žitarica, kajsije, banane, avokada, šargarepe i spanaća.

Pored ovih, osnovnih namirnica potrebno je unositi i one namirnice koje pomažu da se jod iskoristi, kao i namirnice koje sprečavaju apsorpciju minerala ključnog za pravilan rast tiroide. U ovu grupu spadaju kupus, kelj, brokoli, soja, seme lana, proso.

Ove namirnice važne su i u sprečavanju nekih drugih bolesti, među kojima su i pojedina maligna oboljenja, te ne mogu sasvim da se izbace iz ishrane. Stručnjaci preporučuju konzumaciju navedenih namirnica jednom u toku dve nedelje.

Preporučuje se hrana bogata vlaknima i izbegavanje ugljenih hidrata.

20/05/2022 10:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments