Kako reagovati u slučaju pojedinih povreda?

09/08/2018 12:43

Kako reagovati u slučaju pojedinih povreda?

Pojedine povrede poput uganuća, grčeva i posekotina najčešće su leti, kada najviše vremena provodimo napolju i u prirodi.

Ukoliko ste im skloni, evo šta treba da radite ako vam se desi neka od njih.

Grč – masaža mišića

Grčevi u nogama nisu opasni ali su neprijatni i zastrašujući. Ne paničite, dovoljno je da se dobro smestite, ispružite nogu i masirate mesto na kom se pojavio grč.

Modrica – prva pomoć u vidu leda

Prvo što treba da uradite jeste da stavite ledenu oblogu, kako biste sprečili pojavu otoka oko modrice. To može biti krpa u kojoj su uvijene kocke lede, smrznuto voće, povrće i meso. Oblogu držite nekoliko puta dnevno po 15 minuta.

Ukolko osećate jak bol, uzmite analgetik. U slučaju intenzivnog i jakog bola, posetite lekara.

Uganuće zgloba

Ako ste uganuli skočni zglob, prvo ga imobilišite i obavezno mirujte. Pripremite ledene obloge i držite ih nekoliko puta dnevno po desetak minuta.

Potrudite se da se ne oslanjate na zglob, sve dok osećate bol. Ukoliko je u pitanju ozbiljno uganuće, javite se lekaru, kako biste snimili povređeni zglob i utvrdili da nije reč o prelomu.

Posekotina – zaustavite krvarenje

U slučaju posekotine probajte da zaustavite krvarenje. Na ranu pritisnite zavoj ili čistu tkaninu. Potom isperite ranu hladnom vodom i sapunom, a onda nanesite antibiotsku kremu.

Ukoliko je reč o jačoj i dubljoj posekotini, odnosno ako rana zahteva ušivanje, odmah se obratite lekaru.

09/08/2018 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments