Kako da zavolimo sebe?

08/06/2021 21:01

Kako da zavolimo sebe?

Lepo vreme i visoke temperature zahtevaju i odeću koja više kože otkriva nego tokom jeseni i zime. Mnogi će brinuti i kako izgledaju u letnjoj garderobi ili kupaćem kostimu. Kako bi izbegli zamenke “savršenih” izgleda koji su sveprisutni na društvenim mrežama ili reklamnim spotovima, psiholozi poručuju da svako svoje telo treba da voli bez pritiska i želje da dostigne tuđe mere i proporcije.

U nastavku su saveti stručnjaka kako da zavolimo svoje telo. 

– Napravite listu stvari koje možete da radite, a što je u skladu sa vašim fizičkim sposobnostima. Listu okačite na vidljivo mesto i redovno se podsećajte šta je ono što vi možete da radite. ⁣⁣

– Razmislite ko su ljudi kojima se divite. Tačnije otkrijte da li im se divite zbog fizičkog izgleda ili vam se dopada njihova ličnost. Razmislite i da li je i koliko njihov izgled doprineo njihovim životima.

– Važno je i da se ne ograničavate u aktivnostima zbog izgleda.  Trčite, plešite, plivajte… radite sve što poželite.

– Vaše telo je čudesno! Svaki dan pojedine ćelije tela se obnavljaju. One to rade za nas i ne pitaju nas.

pročitajte još i:10 saveta za lepši i srećniji život

– Pronađite svakog dana bar dve lepe stvari na vama, na vašem telu. ⁣⁣
⁣⁣
– Poštujte svoje telo: jedite, spavajte, odmorajte. ⁣⁣
⁣⁣
– Gledajte se minimum 5 minuta dnevno u ogledalo, bez osuda i srama. Naše telo je naša kuća. A dom je slika onoga što u njemu gajimo.
⁣⁣
– Ne upoređujte se sa drugim ljudima. Svi smo različiti. A vi bolje možete izgledati ukoliko promenite životne navike, ali ne zbog drugih, već isključivo zbog vašeg opšteg zdravlja.

– Negujte svoje telo, obucite ga lepo i istaknite ga i opet: isključivo zbog vas!

Voleti sebe

Stručnjaci smatraju da se ljubav prema sebi pogrešno poistovećuje sa egoizmom ili narcizmom. Naime, egoizam podrazumeva da sebe postavljamo u centar svih zbivanja zanemarivajući druge. A, narcizam je poremećaj kojim osoba konstantno naglašava lične sposobnosti i to se najviše ogleda kada se poredi sa nekim.

možda vas zanima i: Lista činjenica za zdraviji život

Ljubav prema sebi isključuje pomenute pojave. A nezadovljstvo zbog ličnih nesavršenosti treba da osobu motiviše kako bi napredovala i razvijala se. Ljubav prema sebi učimo od roditelja te preuzimamo obrazac ponašanja: kako su nas oni voleli. Kasnije, tokom odrastanja tako se i ophodimo prema sebi.

 

08/06/2021 21:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments