Saveti za pravilno šminkanje očiju

24/03/2021 14:56

Saveti za pravilno šminkanje očiju

Prodaja karmina, sjajeva i olovaka za usne opala je, na svetskom nivou, tokom 12 meseci, za oko 30 odsto. Istovremeno porasla je prodaja alajnera i maskara kao i senki za oči. Razlog ovakvom trendu u kozmetičkoj industriji je propis koji nalaže obavezno nošenje maski radi suzbijanja pandemije.

U Italiji prodaje ruževa za usne manja je za 60 odsto i to u državi u kojoj se karmin za usne oduvek smatrao antikriznim oružjem. Izraz karmin-indeks skovao je Leonard Lauder, iz kompanije “Este Lauder”, kako bi opisao povećanu prodaju kozmetike i šminke tokom recesije 2008. godine.

Kako kažu poznavaoci prilika, ovo je prva kriza u kojoj se ruževi za usne „žrtve“. Međutim, žene su dokazale da nisu odustale od dekorativnih proizvoda te pojačano kupuju i lakove za nokte.

Saveti za šminkanje očiju

Usne možda ne mogu biti propisno našminkane, ali oči mogu i vide se. U nastavku par saveta šminkera za lepši pogled.

Prvo pravilo je da se ajlajner nanosi u slojevima, i to tečni. On ostaje mnogo duže od olovke na kapku i ne razmazuje se. Radi lakšeg nanošenja, prvo povucite liniju olovkom, pa preko te linije alajner. Za efektno našminkane oči, gornji kapak treba iscrtati crnim ajlajnerom, a donji smeđim.

Kako bi oči delovale otvorenije, belim ajlajnerom treba iscrtati unutrašnjost donjeg kapka. Jedino važno je da se bude suptilan u nanošenju.

Takođe, nije važno da li ćete “iz prve” izvući crtu alajnerom. Mnogo je važnije da ne pritiskate kapak četkicom, već da ovlaš nanosite sloj, kako bi ste ostavili prostora za doradu.

Ajlajnerom vizuelno možete promijeniti izgled svog oka. Pa tako, ako želite da oči izgledaju šire, prilikom iscrtavanja kapka, malo produžite liniju van spoljašnjeg dela i podignite prema gore.

Efekat dugih trepavica može da se postigne i uz pomoć vizit karte. Naime, maskaru treba naneti držeći vizit kartu iza gornjih trepavica.

pročitajte još i šta je važno pri uklapanju nijansi: Mejkap u skladu sa bojom očiju

Greške

U svakodnevnom šminkanju može doći i do grešaka. U želji da što bolje izgledamo često zaboravimo na pravilo da je važnije izgledati prirodno i negovano nego da se svakoga dana pokrivamo slojevima šminke.

Šminkeri zato ne preporučuju da se šminka vrat. Kako kažu, umesto nanošenja pudera po vratu i dekolteu, bolje je izabrati nijansu koja odgovara našoj prirodnoj boji kože. Razmazivanjem pudera van lica, uništi će se okovratnici odeće.

Pravilo mazanja vrata odnosi se samo za prilike u kojima znamo da ćemo biti fotografisani ili ako smo predhodno imali neku promenu na koži, usled korišćena nekih preparata.

Preterivanje sa upotrebom boja, a u želji da se postigne veseliji izgled, često može da se pogreši. Te tako ako niste spretni plave, žute, zelene, roza … nijanse izbegavajte. Izgled časkom može da pređe iz simpatičnog u lice nesrećnog klovna.

Fiksatori šminke u vidu sprejeva, sadrže mnogo alkohola u sebi. A poznato je da alkohol isušuje kožu, te ga treba izbegavati. Problem neće nastati u jednom korišćenju, ali hoće dugotrajnom upotrebom.

Izbegavajte slojeve na koži lica. Osnova, tečni puder, pa onaj u prahu… i već je mnogo. Birajte proizvode koje ujednačuju ten, daju prirodan izgled i od kojih nećete imati osećaj “teškog lica”.

 

24/03/2021 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments