Prijatelj tela: limunada sa kurkumom

30/05/2022 20:43

Prijatelj tela: limunada sa kurkumom

Limun je je voće koje se jednako konzumira tokom svih godišnjih doba. Leti je osnova za limunadu, koja je odličan osvežavajući napitak, dok nam zimi pomaže u jačanju imunog sistema, jer je efikasan u prevenciji prehlade.

Riznica vitamina C, A, B1, B6, kalija, pektina, folne kiseline, kalcija, fosfora, mangana, koja se nalazi u limunu, najpre pomaže organizmu u uklanjanju toksina. Mlakom vodom sa limunom je dobro početi dan, jer se na taj način pomaže sistemu za varanje da lakše ukloni toksine iz tela, sprečavajući dijareju.

Ovaj napitak ne pomaže topljenju masnih naslaga, kao što to mnogi veruju. Ali, pomaže da  metabolizam brže radi, a sam limun podstiče hidrataciju.

Pektin, koji se nalazi u limunu, je vrlo koristan za zdravlje debelog creva. Rad creva se može poboljšati ako se u čašu vode uz limun doda i kašičica meda. Limunada može pomoći i kod osetljivog želuca. Rad želuca može da se podpomogne, ako se nakon jela popije mešavina soka od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone, koje se otope u čaši vode.

Limunov sok vraća energiju jetri. Tačnije, jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Istovremeno, limun pomaže u održavanju ravnoteže kalcijuma, te sprečava žgaravicu i zatvor.

U limunu se nalazi 8 odsto citratne kiseline koja sprečava nastanak kamenja u bubrezima. Savet je da se u toku dana popije mešavina soka i vode i to u odnosi 1:7 (šolja limunovog soka i sedam šolja vode).

Limunada ublažava simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Jednako je uspešna i u lečenju upala grla. Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska, a kako jača imunitet pomaže organizmu da se izbori s virusima i bakterijama.

Kao i svi ostali citrusi, limun bistri um. Bilo da udahnete eretično ulje limuna ili popijete limunadu bez šećera, organizam će se instant razbuditi, za bolju koncentraciju se savetuje da se pomeša limunov sok s malo vode i prokuva pre konzumiranja.

pročitajte još i Pistaći su najbolji prijatelj našeg mozga

Limun i kurkuma

Limun se odlično slaže i sa raznim začinima, pa u kombinaciji sa njima telu vraća vitalost, između ostalog. Te je tako za limunadu od kurkume utvrđeno da sadrži neke od najboljih lekovitih vrednosti.

Kurkuma ima snažna antiupalna svojstva, ali i ubija kancerogene stranice, leči depresiju i smanjuje holesterol. Vredno je pomenuti da se ovaj koren koristi i u lečenju raka kože, Alchajmerove bolesti, artritisa, žutice…

Za razliku od medikamenata kurkuma, leči depresiju posebnim sastojkom koji se zove kurkumin, a koji je učinkovitiji od, recimo, fluoksetina koji se nalazi u leku Prozac.

Limunada od kurkume

4 šoljice hladne vode; 2 kašike sveže ribane ili kurkume u prahu; 4 kašike meda ili stevije; 1 limun ili limeta; sok od jedne narandže

 

30/05/2022 20:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments