Nepravedno zapostavljena superbiljka

31/05/2021 11:26

Biljka koju mnogi doživljavaju kao korov i rado je kose, umesto da je sakupljaju i koriste kada su u prilici je maslačak.  Ova biljka jarko žutog cveta, s proleća, i radost jeseni u vidu “padobranaca” ima mnogobrojna lekovita svojstva. U poslednje vreme sve se više koristi i kao alternativa u lečenju rak.

Ova biljka je kompletno lekovita, od korena preko lista do cveta. I sada je pravo vreme brati biljku i to sa mesta koja su udaljena od prometnih puteva. Biljku treba pažljivo izvući celu sa sve korenom.

možda vas zanima: Pravilno sakupljanje lekovitog bilja

Lekovita svojstva maslačka

Maslačak je bogat vitaminima A, C, K, B6, tiaminom, riboflavinom i folnom kiselinom. Od minerala najprisutniji su magnezijum, gvožđe, kalijum i kalcijum. Prema botaničarima, najlekovitiji deo biljke je njen koren., jer upravo on ubija ćelije raka i vrlo je učinkovit u borbi protiv te bolesti. Za razliku od hemoterapije, koja ubija i zdrave ćelije, koren maslačka ne šteti organizmu.

Stručnjaci tvrde i da je u toj borbi najdelotvorniji čaj od korena biljke. Te ga treba redovno konzumirati, a zabeleženo je i da je već nakon 48 sati, od ispijanja čaja, došlo do prvih rezultata. Tačnije ćelije raka su počele da se raspadaju. Takođe, maslačak je odličan i za izbacivanje toksina iz tela, a podstiče i rad bubrega. Maslačak je još dobar i za čišćenje limfe, žuči i jetre. Koren biljke još pomaže  i u regilaciji menstrualnog ciklusa i zapažena je dobrobit u lečenju cista na dojkama.

pročitajte još i :Prolećno čišćenje organizma

Lekovite su i same stabljie biljke, koje su sjajno sredstvo za uklanjanje bradavica. One ispuštaju belu tečnost kojom je dovoljno premazati bradavice na koži. To mleko maslačka delotvorno je u lečenju želučanih tegoba, a pomaže i u čišćenju krvi i žuči, ali i poboljšava metabolizam.

Maslačak se koristi u lečenju (ukratko):

  • hepatitisa
  • reume
  • artritisa
  • žučnog kamenja
  • kašlja
  • prehlade
  • bronhitisa
  • edema
  • raka
  • ženskih tegoba

Najbolje je biljku brati tokom proleća, kada može cela da se iskoristi, mada koren može da se vadi sve dok biljke ima na livadama.  Od maslačka se najčešće priprema čaj, sirup ili kao tinktura. A sve je više ima i u prolećnim salatama, u svežem obliku.

Čaj od korena

Za čaj se koristi isključivo koren biljke. Prilikom vađenja podzemnog dela biljke treba biti pažljiv i ceo izvaditi, zatim ga dobro oprati. Iseći na sitne komade i osušiti, nakon čega ga treba samleti.  Svakog dana uzmati 1 kafenu kašičicu praha koji se prelije vrelom vodom (1,5 dcl). Ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i popiti.

saznajte još i koje Namirnice regenerišu jetru, tope kilograme i jačaju imuni sistem

Čaj od cvetova

Žute, blistave i nežne cvetove nakon branja treba prosušiti malo na vazduhu (do pola sata). Ne preterivati sa sušenjem, jer dugim stajanjem gube lekovitost. Kafenu kašičicu cvetova preliti sa 1,5 dcl vrele vode i ostaviti oko 10 minuta da se ispuste lekovitosti u vodu iz biljke. Ovako pripremljen čaj treba piti svakodnevno i uvek koristiti sveže cvetove.

Sirup od maslačka

Sirup biljke se pokazao kao najdelotvorniji  kod lečenja kašlja, bronhitisa, prehlade, ali i kod za regulisanja probave. Potrebno je ubrati oko  300 cvetova biljke, te ih preliti sa litrom hladne vode u koju je dodat sok jednog isceđenog limuna. Tu masu kuvati dok ne provri voda pa ostaviti preko noći da se dobro ohladi. Posle 24 sata tu masu procediti pa toj čistoj “vodi” dodati 1 kilogram smeđeg šećera. Vratiti na šporet i kuvati na laganoj “vatri”dok se ne zgusne (oko 4 sata). Dobijena masa treba da izgleda kao med i upravo tada je i sirup gotov.

Salata od maslačka

Listovi maslačka zovu se još i radič. Sveže ubrane listove i pažljivo oprane preliti sa maslinovim uljem, dodati malo jabukovog sirća i belog luka, sitno seckano. Listovi se konzumiraju sveži, bez da se suše. A ovako spremljena salata dobra je u lečenju alergija, visokog holesterola i kod bolesti žuči i jetre.

 

 

31/05/2021 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments