Japan lansira skupljač svemirskog smeća

23/12/2016 15:07

Japan lansira skupljač svemirskog smeća

Roda ili na japanskom Kounotori je naziv vozila koje će biti lansirano u svemir uz Mitsubishijevu raketu H-IIB sa ciljem da skuplja svemirski otpad.

Sa ciljem da se napravi što efikasniji skupljač smeća iz svemira japanskim naučnicima iz svemirske organitacije (JAXA) pridružila se i jedna kompanija koja se inače bavi izradom ribarskih mreža.

Za sada je u toku eksperimentisanje sa konopcima koji bi trebalo da povlače svemirsko smeće iz Zemljine orbite kog ima na tone i koje zakrčuje najpovoljnije putanje oko Zemlje.

Svemirsko smeće se sastoji od starih satelita pa sve do odbačenih komada raketa, a više od 50 godina ljudskog istraživanja svemira dovelo je do toga da se tone smeća nalazi stotinama kilometara iznad naših glava.

Od sovjetskog lansiranja Sputnika davne 1957. godine do danas – sve je više komada gvožđa koje zagađuje zemljino nebo.

Stručnjaci pretpostavljaju da je u orbiti ostalo više od 100 miliona komada smeća što bi moglo da predstavlja opasnost za drugu opremu u budućnosti, zbog čega je potrebno očistiti prostor oko Zemlje što pre.

Za čišćenje orbite Japanci koriste elektrodinamičke kablove koji su napravljeni od tankih žica nerđajućeg čelika i aluminijuma. Ideja je da će Roda pričvrstiti jedan kraj kabla na svemirsko smeće i kretanje kroz zemljino magnetno polje će proizvoditi elektricitet. Taj elektricitet bi trebalo da usporava smeće koje bi trebalo da pada sve niže i niže sve dok ne bi izgorelo u atmosferi i na taj način bilo uništeno.

JAXA i japanski proizvođač ribarskih mreža “Nitto Seimo” već deset godina rade na tom projektu.

Dužina kablova je sada 700 metara, ali u budućnosti bi trebalo da kablovi budu dugi i po 10 kilometara kako bi se lakše usporili veći komade smeća.

23/12/2016 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments