Ukoliko imate ovu naviku spavanja, možda ste genije

19/12/2017 09:48

Ukoliko imate ovu naviku spavanja, možda ste genije

Iako je i naučno dokazano da kvalitetan san utiče na ceo organizam, dva istorijska genija imala su slične (nezdrave) navike spavanja, za koje su navodno uticale na njihovu produktivnost.

Prema nekim istorijskim spisima, Leonardo da Vinči i Nikola Tesla održavali su ciklus spavanja pod nazivom “uberman”. Naime, oba ova genijalca imali su šest dremki od po 20 minuta tokom dana. U pitanju je ekstremni oblik polifaznog spavanja, koji podrazumeva kratke odmore više od tri puta dnevno.

Ovo je takođe podrazumevalo da su u 24h, Leonardo i Tesla spavali svega oko dva sata, nekoliko puta po 20 minuta. Naravno, stručnjaci kažu da ovakav režim spavanja nije zdrav. “Prateći ovaj obrazac, Da Vinči je izjavio da je ‘dodao’ godine produktivnosti,. Nagslasiću da ih je dodao u svoj 67-godišnji život”, naveo je doktor Klaudio Stampi.

Prema studijama, ovakav način spavanja zaista može da poboljša produktivnost, ali iako to zvuči dobro u teoriji, nijedan doktor ne savetuje da počnete da praktikujete spavanje u razmacima. Preporučen broj sati sna tokom noći je između sedam i devet, kako bi ceo organizam pravilno funkcionisalo.

19/12/2017 09:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments