Back to homepage

Nikola Tesla – Citati i izreke

Nikola Tesla

Nikola Tesla je bio briljantan pronalazač, naučnik i inženjer koji je zaslužan za više od 700 pronalazaka. Najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje, ali njegov rad je takođe doprineo napretku na polju bežične komunikacije, lasera, x-zraka, radara, rasvete, robotike, itd. Tesla je poreklom Srbin, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu, a umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku gde je živeo skoro 60 godina.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najvećih srpskih naučnika.

Citati i izreke – Nikola Tesla

Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svetu”.

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.

Pre nego što sam napravim skicu na papiru, cela ideja je razrađena mentalno. U mojem umu menjam konstrukciju, radim poboljšanja, pa čak i pokrećem uređaj.

Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje.

Vreme ne postoji.

Dan kada tačno saznamo šta je elektricitet biće najznačajniji datum u istoriji čovečanstva.

Elektricitet je za mene sve.

Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.

Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.

Nikad ne veruj sjaju u očima žene! To je verovatno svetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu

Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvetljavati gradove i gradove.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Mir u svetu može doći samo kao prirodna posledica univerzalnog prosvetljenja.

Širenje civilizacije se može uporediti sa širenjem vatre. Prvo je to tiha iskra, a onda podrhtavajući plamen, a onda moćni požar koji postaje sve jači i brži.