7 svakodnevnih navika koje vas čine pametnijima

08/02/2018 11:29

7 svakodnevnih navika koje vas čine pametnijima

Od izbora užine, do tipa kolege, ove bizarne stvari mogu da poboljšaju funkciju mozga, utiču na kreativnost i da poboljšaju način donošenja odluka. U nastavku saznajte koje to stvari sa kojima se svakodnevno susrećemo pozitivno utiču na naš mozak.

Sarkastične kolege

U jednoj studiji, pokazano je da su učesnici bolje rešavali zadate probleme, nakon što su čuli neki sarkastični komentar. Uz to, bili su i za tri puta više kreativniji, nego grupa koja je čula iskren komentar. Sarkazam tera mozak da misli abstraktno, te utiče na inovativnost.

Zahvalnost

Naučnici su pokazali da osobe koje su zahvalne, zarađuju više novca. Uz to, zahvalnost utiče na to da ne donosimo impulisvne odluke i da ne rizikujemo.

Ishrana

Izbegavanje određenih namirnica, kao što je obrađena hrana i trans masti, utiču na bolju funkciju mozga. Velika količina masti umanjuje kognitivne sposobnosti i smanjuje uspešnost na testovima, pokazala su istraživanja.

Unuci

Prema jednoj australijskoj studiji, žene koje su čuvale svoje unuke jedno nedeljno, umale su bolje rezultate na testovima, za razliku od onih baka koje su unuke čuvale ređe ili nikad. Tačan razlog nije poznat, a dalje istraživanja su u toku.

Mobilni telefon

U novoj studiji, korisnici Ajfona, između 18 i 24 godine, slagali su puzle sastavljene od dve reči, dok su im telefoni bili u uglu sobe. Kada su telefoni bili bliže učesnicima, imali su bolje rezultate, nego kada su telefoni bili daleko od njih. Istraživači sugerišu da što nam je telefon bliže, lakše se funkcionišemo, jer ne razmišljamo o tome gde nam je telefon.

Pravljenje liste

Sreća i samopouzdanje utiču na inteligenciju, a pravljenje liste šta treba da uradite i označavanje odrađenih stavku, utiče na našu pamet. Naime, kada vidimo na kraju dana šta smo postigli, uz pomoć spiska, podiže nam se i nivo samopouzdanja.

Slikanje

Čak i nasumice odabrana aktivnost, kakvo je slikanje, može da ima benefite po naš mozak. Hobiji, poput slikanja, čine naš mozak zaokpljenim nečim novim, budi nam se kreativnost i stvaramo bolje navike.

08/02/2018 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments