Orhideja je najlepša parazitska biljka

10/05/2021 12:03

Orhideja je najlepša parazitska biljka

Orhideja falenopsis svrstava se u najlepše sobne biljake, a zbog izgleda cveta nazivaju je i  noćni leptiri. Ovaj cvet, simbol ljubavi i pažnje, spada u tropske biljke i raste oko drveća, na njima ili njihovim korenima. Zbog načina na koji živi u kućnim uslovima zahteva posebnu negu i mnogo strpljenja, ali će taj trud nagraditi prelepim cvetom.

Orhideje vole prostorije sa dosta svetla, ali ne i direktne sunčeve zrake, jer je mogu spržiti. Što se temperature tiče, odgovara joj raspon između 18 i 30 stepeni C, s tim što bi vlažnost vazduha trebalo da bude između 50-70 odsto. Kako bi joj to obugućili potrebno je posudu u kojoj se biljka nalazi potopiti u vodu i ostaviti da odstoji 1-2 sata.

U periodu cvetanja treba ih prehraniti specijanim đubrivom, jer će bez toga, cvetovi biti manji, a i pupoljci će žuteti i otpadati. Vreme cvetanja traje od 4 do 12 nedelja tokom leta i kreće kada temperature počnu da variraju između 18-30 stepeni C. Preko zime, u periodu mirovanja, orhideju ne treba podsticati na cvetanje pa je ni prihranjivati.

pročitajte još i Saveti za negu cveća

Međutim, đubrivo treba dodavati čim krenu da niču mladice i novi listovi.Ovi dodaci se koriste u svakom drugom zalivanju, a pošto su osetljive treba koristiti 1/3 koncentrata đubriva. Ove biljke ne vole čist humus, pa je najbolje saditi je u supstrat napravljen isključivo za njih, a koji se sastoji od mahovine, kore drveta, lišća i drugog korenja.

Za razliku od drugih sobnih biljaka, orhideje vole da im je “tesno”. Iz tog razloga prilikom presađivanja treba je prebaciti u tek malo veću saksiju. Preciznije širina nove saksije treba da bude najviše za jedan prst šira od prethodne. Stručnjaci kažu i da se orhideje presađuju svake 3 godine. Siguran znak da je biljci potrebna nova saksija i suprstrat je raspadnuti predhodni i koji je prekriven belom prevlakom. U ovom procesu treba obratiti pažnju na korenje, te staro, trulo i bolesno treba iseći, a generalno je neophodno odstraniti što više stare zemlje.

saznajte i Zašto su lale omiljeno cveće?

Kada se kupuje orhideja, važnije je gledati kakvo je lišće biljke nego cvet. Listovi moraju biti čvrsti, zeleni, okrenuti na gore, bez žućkastih ili tamnih fleka. Jednako je važno i da sama biljka ima dosta pupoljaka. Oni ukazuju da će biljka duže cvetati.

Ukratko

♦ Temperaturna razlika: tokom noći saksiju sa orhidejom ostaviti na mesto gde je maksimalno do 15 stepeni.

♦ Azot u prihrani: fosfor treba da ima prednost, a ne azot. Zato birajte prihranu sa više fosfora koji stimuliše cvetanje.

♦ Neophodno je vlažiti vazduh oko biljke.

♦ Ako se orhideja premesti na tamno mesto na oko 5 dana, kroz tri nedelje ona će isterati nove pupoljke.

♦ Redovno zalivanje zameniti potapanjem saksije u vodu, a još je bolje ako u samo saksiju stavite par kocki leda.

 

10/05/2021 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments