Zašto nisu sve dijete zdrave?

03/05/2021 12:43

Zašto nisu sve dijete zdrave?

Nutricioniti tvrde da za sve nezdrave namirnice kao što su brašno, šećer, maslac… postoji zdrava alternativa. Zamenu uglavnom koriste osobe koje drže dijete, a kako ne bi pribegavali  radikalnim i strogim režimima ishrane, stručnjaci savetuju samo manje promene u ishrani. Te tako kod mršavljenja maslac treba zameniti pasiranim avokadom.

Na taj način smanjiće se udeo masti, povećati sadržaj vlakana, uneti dovoljna količina vitamina K i E , kao i kalijum, a loše masti zameniće se zdravim zasićenim. Avokado je neutralnog ukusa pa je lako za koristiti u bilo kojoj kombinaciji, za spremanje slatkog ili slanog jela. Šećer bi trebalo smanjiti u receptima ili da ga potpuno zameniti nekim drugim zaslađivačima. Za te potrebe može se koristiti pire od jabuka, eritritol, stevija, fruktoza ili med. Eritritol ima glikemijski indeks 0 i isto toliko kalorija.

pročitajte još i Dijeta iz snova: Unosite negativne kalorije!

U kolače se može dodati orašasti plodovi koji su bogati ALA omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i gvožđem, kao što su sami orasi. Pšenično bračno za izradu peciva, hleba ili kolača treba zameniti zdravijom alternativom kao što su kokosovo, bademovo ili heljdino brašno. Inače, proizvodi od belog brašna i šećera naglo podižu energiju, ali vrlo brzo ponovo izazivaju osećaj gladi. Kada su dijete u pitanju treba potpuno izbaciti alkohol i gazirana pića.

Margarin zamenite kokosovim uljem, a samo suncokretovo maslinovim ili otopljenim kokosovim. Jednako ukusan je i šećer kokosa, a višenamensko brašno zameniti sa brašnom od celih zrna, a običnu so morskom solju. Umesto kupovnih dresinga,  napraviti svoje,  od maslinovog ulja i belog luka.

Četiri popularne, ali ne i dobre dijete

Izuzetno popularne dijete, u predhodne dve godine, koje su donele dobre rezultate u skidanju kilograma, ali sa “bumerang” efektnom. Pa to praktično znači: trud uzaludan!

pročitajte još i Nutritivna dijeta koja jača imunitet

1. Mesna dijeta

Način ishrane koji je popularniji kod muškaraca, a koja je bazirana na konzumaciji mesa, jaja, kao i masnih sireva. Kratkotrajno rešava problem viška kilograma, ali na duže staze stvara ozbiljne probleme po organizam. Ova dijeta nije dobra, jer se unosi previše masti u  organizam, što dovodi do povećanja holesterola.

2. Whole30 dijeta

Whole30 dijeta zahteva unos svežeg voća i povrća, a izbacuju se iz ishrane slatkiši, grickalice i alkohol. Međutim, nije sjajna opcija, jer se izbacuju namirnice koje su korisne, poput mahunarki, mlečnih proizvoda i neke vrste žitarica. Zbog toga je ova dijeta teška za “izdržati”, a ako se u tome i uspe osoba se vrlo brzo vraća na stari režim ishrane, a sa njim se vraćaju i stari kilogrami.

3. Keto Dijeta

Jedna je od najpopularnijih dijeta širom sveta, iako je mnogi preporučuju, postoje dokazi da nije zdrava i dobra. Ono što je sigurno je brzi gubitak kilograme, ali i teško. Pod terminom “teško” krije se gotovo nemogućnost da se ispoštuje plan ishrane. A onog momenta kada se pogreši ispada se iz ketoze i sve ono što je u prethodnom periodu urađeno biva uzalud, a kilogrami se vraćaju. Ljudima je najlakše jesti  hranu koja je (pre)bogata mastima, pa ovakav način ishrane biva jako nezdrav.

4. Atkinsonova dijeta

Ova je slična predhodnoj, a predstavlja sistem ishrane bez ugljenih hidrata. Razlika je u tome što Atkinsonova dijeta dozvoljava unos više proteina, a Keto zabranjuje. Dijeta bez ugljenih hidrata i masti se tope, sami kilogrami spadaju, ali na duže staze to nije dobro, a i mnoge zdrave namirnice nisu dozvoljene, te postoji rizik od negativnih uticaja na celokupno zdravlje.

 

03/05/2021 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments