Prevazilaženje barijera postavljanjem konstruktivnih pitanja

23/01/2016 09:34

Prevazilaženje barijera postavljanjem konstruktivnih pitanja

Svi znamo da deca često postavljaju dosadna pitanja i obožavaju „Zašto“ igricu. Da li ste ikada prisustvovali tome? Da li znate zašto oni to rade? Koja je poenta postavljanja pitanja?

Dete: Zašto je hladno danas?

Vi: Zato što je temperatura niska.

Dete: Zašto?

Vi: Zato što dolazi hladan vazduh u naše područje.

Dete: Zašto?

I tako u nedogled. Bilo da su zaista fascinirani svojim okruženjem ili samo pokušavaju da vas iznerviraju, deca često postavljaju pitanja. Međutim, to isto radite i vi.

Rešenje je u postavljanju boljih pitanja. Kada postavite pravo pitanje, lakše ćete dobiti i bolji odgovor. Time izbegavate frustraciju i stresne situacije koje proizilaze iz nezadovoljavajućih odgovora.

Ono što je zaista važno jeste da naučite kako da sebi postavite pitanje pre nego što počnete da dobijate odgovore koje želite.

Veoma je teško biti stoprocentno iskren prema sebi, jer često imamo tendenciju da krivicu projektujemo na druge ljude. Ova osobina se često ispoljava kada nas neko odbije.

Razmislite koliko puta niste dobili ono što ste želeli. Kako biste ovo ostavili iza sebe, neophodno je da obratite pažnju na pitanja koja sebi postavite i na odgovore koje dajete.

„Zašto ne napredujem brže?“

„Zato što nemam dovoljno (znanja, sposobnosti…)?”

„Zašto me ljudi ne vole?“

„Zato što nisam dovoljno (pametan, zanimljiv…)?”

Verovatno ste primetili da način na koji ste formulisali pitanje umnogome utiče na vaše odgovore. Ukoliko ova pitanja izmenite, dobićete odgovor koji je mnogo pozitivniji.

Na primer, umesto da se zapitate zašto ne napredujete dovoljno brzo, jednostavno se zapitajte:

Kako da utičem na to da napredujem brže?“

Umesto da se suočavate sa ogromnom listom negativnih odgovora, u ovom slučaju zapravo dolazite do pozitivnih odgovora koji čak nude i rešenja.

„Moram da provedem više vremena učeći.“

„Moram da ustajem sat vremena ranije.“

Ovakav tip pitanja vodi ka pozitivnoj promeni, međutim, prvo morate da naučite da sami sebi postavite prava pitanja, a to prvobitno zahteva savladavanje ograničavajućeg načina razmišljanja.

23/01/2016 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments