Kako se rešiti insomnije?

24/02/2020 11:03

Kako se rešiti insomnije?

Svako od nas se bar nekada suočio sa nesanicom. Nesanica ili insomnija je uobičajena pojava kod ljudi i definiše se kao otežano padanje u san. Stručnjaci savetuju da promenimo životne navike i ishranu kako bi smo se rešili nesanice.

B vitamin – Meso, džigerica i lisnato povrće prepuni su vitamin B, stoga, izaberite ove namirnice za večeru.

Mleko – Iako mleko može da ima loše posledice po zdravlje pojedinaca, naročito ako se pije pred spavanje, ovaj mlečni proizvod pomaže u uklanjanju nesanice. Ukoliko podnosite laktozu i nemate problem sa varenjem mlečnih proizvoda, pred spavanje obavezno popijte šolju toplog mleka.

Magnezijum – Ovaj mineral poznat je po svojim opuštajućim efektima, a ima ga u zelenoj salati i drugom lisnatom povrću, susamu, ovsu i suncokretovim semenkama.

Triptptofan – Ova esencijalna amino-kiselina utiče na rast serotonina u organizmu, koji smiruje telo. Hrana bogata triptofanom jeste ćuretina, piletina i tuna, stoga izaberite ovo meso za večeru, ukoliko patite od nesanice.

Složeni ugljeni hidrati -I ovi ugljeni hidrati pomažu u proizvodnji serotonina, pa je savet da za večeru pripremite krompir, integralne žitarice ili pirinač.

24/02/2020 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments