8 saveta za bržu jutarnju rutinu

19/11/2015 10:49

8 saveta za bržu jutarnju rutinu

Ako niste ranoranilac, jutarnja bitka da ustanete  i izađete iz kuce radnim danima nimalo nije laka. Ako ćemo iskreno, i ako jeste ranoranilac, ni onda nije baš zabavno.

Imamo par saveta koji vam mogu pomoći da malo ubrzate rutinu, i da više ne kasnite na posao ili predavanje.

Nemojte pauzirati alarm

budjenje

Što dalje od tog snooze dugmeta! Lažete sebe ako mislite da će vam tih 10 minuta sna nešto značiti. Ako se to ipak desi i ipak zaspite za tih par minuta, bićete još umorniji kada alarm bude opet zvonio.

Neka vam ustajanje iz kreveta čim čujete alarm postane navika i garantovano ćete imati lepši i efikasniji početak dana.

Skratite tuširanje

Naterajte sebe da se brže tuširate. Svi znamo taj osećaj kada uđemo u kadu ili pod tuš, izgubimo se u našim mislima i odjednom je prošlo triput više nego što nam je stvarno trebalo. Rešite ovaj problem tako što ćete poneti telefon ili nekakav tajmer u kupatilo i podesiti ga na 10 minuta ili manje.

Unapred spremite odeću

Koliko vrednih minuta vam samo nestane svako jutro na neodlučno zurenje u orman, dok se mučite teškim pitanjem: Šta obući? Najbolje je da veče pre proverite vremensku prognozu i unapred spremite odelo za naredni dan. Ne samo da ćete imati manje nepotrebnog stresa ujutru, nego vas može i spasiti od odlaska na posao u neopeglanim košuljama i neuparenim čarapama ako se uspavate.

Hladan doručak

cereal-932193_1920

Nemojte se mučiti sa tiganjima i kuvanjem ujutru kada žurite na posao. Hladan doručak može biti i brži i zdraviji od, recimo, jajeta na oko.

Napravite sebi veliku činiju voćne salate unapred i uzmite malo za doručak – makar dvaput nedeljno. Musli ili žitarice su isto odličan izbor. Ne moramo ni pomenuti sklanjanje i pranje sudova. Kada vam se desi da stvarno imate vremena da sebi spremite nešto bolje, biće vam mnogo prijatniji doručak nego pre.

Koristite tajmer

Ako znate da morate napustiti kuću kroz, recimo, 50 minuta, stavite tajmer da vam odbrojava i da vam pomogne oko organizacije. Taj podsetnik vas može podstaći da ubrzate spremanje i da budete efikasniji, umesto da dopustite da vam vreme samo ode.

Dajte sebi podsetnike

notes-933183_1920

Nemojte se oslanjati na vaš tek probuđeni mozak, u žurbi i zbog umora može zaboraviti nešto bitno. Ako baš morate nečeg važnog da se setiti ujutru, napišite to na samolepljivom papiru i zalepite ga na neko vidljivo mesto, recimo frižider ili vrata. Trebaće vam 15 sekundi za ceo taj posao, ali vas može spasiti od situacija kada ste na pola puta do posla i shvatite da ste zaboravili nešto važno kući.

Imajte mesto za svе

Organizujte se i smislite specifično, trajno mesto za vaše ključeve, novčanik, telefon, kaput, kišobran, itd. Dovoljno je postaviti par kačaljki po stanu. Poštedećete sebe nervoze i gubitka vremena koje ode na užurbano traženje ključeva u poslednjem trenutku. Čim se vratite kući, stavite sve na svoje mesto.

Pametno iskoristite putovanje

Vreme koje vam ode na putovanje na posao možete pametno iskoristiti, u zavisnosti od vrste putovanja naravno. Ako sto u autu i ne vozite, možete doručkovati tokom putovanja, ili se našminkati. Ako putujete vozom ili autobusom, možete proveriti e-mail ili društvene mreže ili vesti, umesto da trošite vreme na to kući. Ako idete biciklom, ili jednostavno hodate, možete slušati audio knjige ili vesti na radiju na telefonu.

Svo ovo vreme možemo pametnije utrošiti na to da se spremimo za predstojeći dan.

19/11/2015 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments