Ova tehnika poboljšava pamćenje

04/12/2017 14:47

Ova tehnika poboljšava pamćenje

Ukoliko imate problem sa memorijom, naučnici su otkrili efektivan način da bolje i dugoročnije pamtimo.

Studija se bavila najefektivnijim načinom zadržavanja informacije u mozgu, na osnovu prethodnih istraživanja, koje su pokazale da prepisivanje i pisanje reči utiče na memoriju. Dosad, pretpostavljalo se da i pričanje i slušanje reči poboljšava memoriju.

Ipak, ovo istraživanje tvrdi da se učenje i memorija poboljšavaju kada se aktivno uključimo u učenje.”Kada aktivno dodajemo ili utičemo na produkciju reči, one postaju prepoznatljive u dugoročnoj memoriji, pa samim tim postaju i pamtljivije”, navodi se u istraživanju.

Najbolja tehnika učenja

Učesnici ovog istraživanja učili su tekstove na nekoliko načina: čitanjem u sebi, pamćenjem dok im neko drugi čita, slušanjem nasnimljenih lekcija koje su sami čitali i trenutno čitanje naglas. Uz to, merena je i aktivnost mozga.

Rezultati su pokazali da je narativni način pamćenja najviše uticao na aktivnost desne strane mozga- zadužene za kognitivne veštine, odnosno memoriju, pažnju i rešavanje problema. Ovaj način, prema naučnicima, ima najproduktivniji efekat, jer pričanje i slušanje sebe kako govorimo pomaže da nešto najlakše zapamtimo.

04/12/2017 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments