Moć postavljanja pitanja

24/12/2015 14:23

Moć postavljanja pitanja

Da li vam se ikada dogodilo da razgovarate sa nekim ko vam odgovara prilično kratkim rečenicama? Možda problem i nije u toj osobi. Vrlo je verovatno da niste najbolje formulisali svoje pitanje.

Velikom broju ljudi ne polazi za rukom da pravilno postavi pitanje, zbog čega često dolazi do loše komunikacije. Iako krivimo sagovornika, zapravo može biti problem baš u nama – ukoliko ne znamo da postavimo pitanje na pravi način.

Veoma je važno da svoje pitanje formulišete tako da ono odiše pozitivnošću. Na primer, umesto da pitate „Šta treba da uradim?“, mnogo je bolje reći „Kako mogu da ti pomognem?“. Ovakav način formulisanja pitanja razgovor navodi na pravi smer i ostavlja pozitivan utisak na druge.

Slušanje je takođe bitno. Kada svoje pitanje dobro formulišemo, veća je verovatnoća da dobijemo odgovor koji zaista vredi saslušati jer sam odgovor u sebi nosi informaciju koja nam je bitna. Ukoliko želite da postignete što bolje rezultate u razgovoru, neophodno je da odlično vladate slušanjem.

Znatiželja je ključna. Na pitanje šta misli da je ključ uspeha, Gerard Švantner, osnivač kompanije Seling Pauer, odgovorio je : „Znatiželja.“ Po njegovom mišljenju, upravo je znatiželja ono što nas navodi da postavimo pitanje, nešto naučimo i razvijamo se.

Znanje je svuda. Ukoliko ste znatiželjni i postavljate pitanja, to će vam umnogome pomoći da naučite nešto što može u velikoj meri uticati na vaše napredovanje u svim sferama.

24/12/2015 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Katarina
8 godine ranije

Ovako zavrsila sam 8 razred i odlican sam ucenik, ali smo imali prijemni i ja sam lose uradila prijemni tj. imala sam tremu itd.
A htela sam medecinsku skolu ali nemam bodova, da li smem da stavljam te skole i gde nemam bodove i iz koje skole moze da se prebacuje npr. budem u gimnaziji i da li mogu da se prebacim u medicinsku….