Stvari koje ne smete da uradite kada napuštate posao

24/03/2020 11:23

Stvari koje ne smete da uradite kada napuštate posao

Koliko ste puta čuli savet, nakon odluke da napustite posao, da bi trebalo da ostanete u dobrim odnosima i sa kolegama i sa poslodavcem? I, zaista, ima tu istine.

Kada odlazite sa posla, za to postoje dva scenarija: dali ste otkaz zbog bolje prilike, ili ste otpušteni. Bilo kako bilo, ni u kom slučaju ne bi trebalo da zauvek zatvorite ta vrata za sobom, jer nikad se ne zna da li će kolega kog ostavljate iza sebe moći da vam pomogne. Ili bi poslodavac možda imao samo lepe reči o vama i vašem radu.

U krajnjem slučaju, možda ste sklopili trajno prijateljstvo na radnom mestu.

Elem, postoji niz stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. I, upamtite: ljudi sa kojima ste radili više će vas pamtiti po onome što ste rekli i uradili tokom poslednjih nekoliko nedelja rada, a ne po onome što ste govorili i radili godinama pre toga. To je nepisano pravilo.

Stvari koje su imperativ i koje, zaista, ne smete su: da date otkaz na aljkav i neprofesionalan način, da za sobom ostavite nedovršene zadatke; ne smete ogovarati svoju firmu ili svog šefa, a obavezno morate uzeti preporuku pre nego što i zvanično napustite svoje radno mesto.

Ono što se podrazumeva da ne smete: da ostavite neuredan radni sto za sobom, ne smete uzeti ništa što nije vaše, ne smete da kasnite, odlazite ranije ili da predugo ostajete na pauzi za ručak iako ste dali/dobili otkaz; ne smete da trošite vreme na aktivnosti koje nemaju veze s poslom.

Neke stvari prosto ne bi bile “fer”, a odnose se na to da ne bi trebalo da pričate kako ste srećni jer odlazite na, za vas, bolje mesto, a uopšte ne bi bilo u redu da na istu stvar nagovarate kolege – napuštanje posla je, po pravilu, individualna stvar.

Na kraju, ne smete proširiti vest da odlazite pogrešnim redosledom: prvo dajete ostavku svom šefu, zatim vaš šef to prenosi rukovodiocu ljudskih resursa i svom šefu.

24/03/2020 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments