Ozbiljne posledice gubitka mobilnog telefona

03/04/2015 10:05

Ozbiljne posledice gubitka mobilnog telefona

Telefon je nekada bio samo to – telefon. Danas se čitav život odvija kroz ove male sprave. Informacije o bankovnim računima, poslovnim sastancima, slanje i primanje pošte, izmirivanje računa, sve se to završava korišćenjem samo jednog jedinog uređaja. Stotine, pa i hiljade ličnih fotografija i snimaka ne treba uopšte ni pominjati. Za kradljivce su sve te osetljive informacije veliki plen. Telefon više ne smete posmatrati kao telefon. Vaš telefon = vaš život!

Ukoliko dođe do krađe ili gubitka telefona, posledice mogu biti mnogo ozbiljnije od proste materijalne štete. Danas u takvoj situaciji zaista ima razloga za paniku.

Vaš bankovni račun može biti ispražnjen u momentu

Symantec je sproveo istraživanje koje je podrazumevalo namerni gubitak 50 pametnih telefona. Po dospevanju ovih uređaja u tuđe ruke, utvrđeno je da je 43% tih telefona korišćeno s namerom da se pristupi bankovnim računima putem odgovarajućih telefonskih aplikacija. Ukoliko je na vašem telefonu aktivna opcija save user name, lopovu neće trebati mnogo da pogodi i vašu lozinku. Naposletku, vaš telefon sadrži toliko informacija o vama da lopovu neće nedostajati ideja za moguće lozinke, što se posebno odnosi na slabe lozinke.

Privatne fotografije mogu postati javne

Nema ničeg lošeg u tome da na svom telefonu imate osetljive fotografije sa osobama koje su vam bliske. Međutim, svako čuva takve fotografije samo za sebe. Ukoliko iste padnu u tuđe šake, u sekundi mogu završiti na internetu. To je scenario sa kojim su poznate ličnosti svakodnevno suočene, međutim, to se dešava svima, iako možda incidenti koji se ne odnose na poznate ličnosti nisu podjednako medijski propraćeni. U svakom slučaju, oni stvaraju uslove za sramotu i ucenu.

Gubitak radnog mesta

Širenje osetljivih ličnih informacija u javnosti može vas koštati i posla. Ukoliko je vaš obraz ukaljan, to isto tako baca senku na ugled vaše firme. Nekada kompanije ne mare za to, ali ima i onih koje veoma vode računa o svom javnom predstavljanju i u skladu s tim, zapošljavaju osobe koje su besprekorne i privatno i poslovno. Isto tako, gubitak telefona može dovesti i do otkrivanja osetljivih poslovnih informacija, što posebno komplikuje stvari ukoliko ste se ugovorno obavezali na čuvanje poslovnih informacija. Tada posledice mogu biti i ozbiljnije, na primer, može uslediti zatvorska kazna. Dakle, teba imati na umu da kradljivci, uz malo truda, mogu pristupiti i folderima zaštićenim lozinkom.

Neprimereno poigravanje sa vašim prijateljima

Lopovi nemaju moralnih dilema. Neće im biti teško da, radi sopstvene zabave, šalju neprimerene poruke i pozive vašim prijateljima. Njima je to čista zabava, a vama će biti potrebno mnogo više od prostog Nisam ja! da popravite odnos sa ljudima koje imate u svojim kontaktima.

Isto tako, ukradeni telefon kradljivcu daje otvoren pristup vašim nalozima na društvenim mrežama. Možete li zamisliti kakvu zabavu tek to može pružiti lopovu?

Krađa identiteta kradja-telefona

Gomila ličnih informacija na telefonu pruža odličnu priliku veštom lopovu da preuzme vaš identitet. Sadržaj vašeg telefona je dovoljan da se otvori novi bankovni račun na vaše ime. Isto tako, iako možda zvuči kao filmski scenario, može se desiti da kradljivac nastavi sa krivičnim delima i to koristeći vaš identitet. Na primer, može namenski da ukrade vaš telefon zato što zna da redovno posećujete određena mesta (banke, zlatare) i zato što želi da preko vašeg telefona dođe do informacija o vašim poslovnim aktivnostma. Ili još gore, to može biti način za organizovanje otmica. Kradljivac može putem vašeg telefona zakazati sastanak sa nekim koga vi poznajete, a kad se ta osoba pojavi na dogovorenom mestu, umesto vas će zateći zlonamernu, nepoznatu osobu. Zvuči strašno, ali ne samo da je izvodljivo, već je lako izvodljivo.

Prekomerni troškovi

Znate li kolike su cene međunarodnih poziva? Verovatno ne znate precizno jer ne pozivate često inostrane brojeve. Kradljivac se verovatno neće ustručavati da telefonira i surfuje internetom o tuđem trošku.

Kako se zaštititi?

Jednostavno, uvek budite spremni na najgore i preduzmite sve mere predostrožnosti za slučaj da dođe do krađe. Tako ćete štetu svesti na minimum.

Zaštitite telefon lozinkom telefon

Uzimajući u obzir činjenicu da čovek u proseku 100 puta dnevno proveri dešavanja na svom telefonu, otključavanje uređaja pomoću lozinke može biti zamarajuće. Međutim, u slučaju krađe, lopov će biti primoran da telefon vrati na fabrička podešavanja kako bi uopšte mogao da ga koristi, čime će sve vaše informacije biti obrisane, a vaša šteta svedena samo na vrednost uređaja. Treba li pominjati da lozinke poput 0000 i 1234 nisu najbolji izbor?

Instalrajte aplikaciju pronađi i uništi (Seek and Destroy)

Ovakva aplikacija vam može pomoći da daljinski obrišete svoje podatke sa svog ukradenog telefona. Ima različitih aplikacija ovog tipa, potražite ih na internetu i odaberite neku na osnovu komentara i ocene drugih korisnika. U slučaju da ste samo zagubili telefon, ova aplikacija vam može pomoći da ga nađete.

Podesite dvostepenu zaštitu

Mnogo usluga i proizvoda koje koristimo na telefonu mogu direktno biti povezane i sa Google nalogom, pa je preporučljivo da se doda još jedan nivo zaštite. Google daje mogućnost postavljanja dvostepene zaštite, što znači da ukoliko jedan vaš nalog bude kompromitovan, drugi nalog će biti neophodan da bi mu se pristupilo.

Koristite uslugu zaštite od krađe identiteta 

Postoji više mogućnosti za zaštitu od krađe identiteta, a među njima su LifeLock i Protect My ID, a isto tako vaša banka može nuditi sličnu uslugu, koja može sprečiti krađu novca sa vašeg računa. Takva usluga nije preskupa, a zahvaljujući njoj ćete dobiti upozorenje svaki put kada neko pokuša da otvori račun na vaše ime.

Ukoliko dođe do krađe, odmah kontaktirajte svog telefonskog provajdera

Uvek imajte pri ruci (osim na memoriji svog telefona) zapisan broj telefona korisničke službe. Čim primetite da vam je telefon ukraden, obavestite svog provajdera. Korisnička služba može preduzeti odgovarajuće korake kako vaš telefonski račun ne bi bio uvećan protiv vaše volje, a isto tako može vam pomoći da deaktivirate svoj nalog. Takođe, pobrinite se da, pre nego što dođe do gubitka uređaja, zabeležite IMEI broj, kao i serijski broj vašeg telefona, i čuvajte ih zapisane zajedno sa telefonskim brojem korisničke službe.

03/04/2015 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments