Možda imate dijabetes a da to ne znate

21/03/2020 15:34

Možda imate dijabetes a da to ne znate

Dijabetes je počeo da pogađa ljude svih uzrasta, a simptomi bolesti mogu biti jako suptilni. Zapravo, jedna od tri osobe i ne zna da ima dijabetes.

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa i predstavlja 90-95% slučajeva. Karakteristike su povišene vrednosti glukoze i glukoziliranog hemoglobina. Uzrok tome je smanjeno lučenje insulina u pankreasu ili njegova smanjena aktivnost.

Simptomi dijabetesa su suptilni

U kategoriju osoba sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 ulaze osobe koje imaju višak kilograma ili su čak jako gojazne, oni koji imaju u porodici dijabetičare, osobe koje nisu dovoljno fizički aktivne, pušači, kao i oni koji konzumiraju puno crvenog mesa, mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda se velikim procentom masti.

Trudnice, takođe imaju rizik od oboljenja u toku trudnoće. Oprezne treba da budu i žene sa sindromom policističnih jajnika, koji utiče na insulinsku rezistenciju. 

Od fizičkih simptoma koji mogu ukazivati na dijabetes, izdvajamo:

  • Pojačana žeđ

Ovo je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Konstantna potreba za vodom, suva usta i često mokrenje su znaci da treba da se zabrinete. Znaci mogu biti i neobjašnjivo gubljenje ili povećanje kilograma. Dijabetes je jako perfidna bolest, zato što dug period ne daje nikakve simptome. Kada se jave ovi prvi simptomi, bolest se već uznapredovala.

  • Boli vas glava

Kada nivo glukoze poraste, pojavljuju se i drugi simptomi, kao što su glavobolje, zamagljen vid ili osećaj malaksalosti.

  • Infekcije

Kasnije se pojavljuju i druge komplikacije: male posekotine i rane zarastaju jako teško, javljaju se česte urinarne infekcije i svrab.

  • Seksualna disfunkcija

Statistike su pokazale da skoro 70% muškaraca koji su dijabetičari ima problema sa potencijom. Razlog za to je taj što dijabetes utiče na krvne sudove i nervne završetke u genitalnoj zoni, zbog čega je teško doživeti erekciju i orgazam. Kod žena dolazi do suvoće vagine. 

Dijabetes je propraćen mnogim komplikacijama, zato bi ga trebalo sprečiti. Ako se otkrije predijabetes, može se sprečiti njegov napredak u dijabetes.

Osobe koje spadaju u rizične kategorije bi trebalo s vremena na vreme da mere glukozu i glukozilirani hemoglobin. Test se radi ujutru na prazan stomak. Ako je glukoza premašila 125 ml/dl, a glikozilirani hemoglobin 65%, imate problem sa dijabetesom.

21/03/2020 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments