Supernamirnica koja reguliše holesterol i šećer u krvi

25/03/2020 10:23

Supernamirnica koja reguliše holesterol i šećer u krvi

Leblebije spadaju u super namirnice koje eliminišu masnoće u krvi, a regulišu i vrednosti šećera. One su odličan izvor vlakana, vitamina B6 i B9, vitamina A, folne kiseline, mangana, proteina i minerala kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, hlor, natrijum, silicijum, kalcijum, magnezijum, bakar i cink. Ova bilja sadrži još i lipide, ugljene hidrate, azotne supstance i skrob.

Ova namirnica, hrskave strukture i sličnog ukusa kao orah, se koristi za pripremu različitih jela. Za ishranu se koriste mahune i lišće, u supama i različitim jelima, ali i zrna, koja se mogu ispeći i samlesti i tada se koriste kao zamena za kafu.

S obzirom na to da je slična soji, ova namirnica se može koristiti za pripremu ćufti, sarmi ili drugih jela, zamenjujući meso, a ukusnija je od soje. Najpoznatija jela sa leblebijama su ona arapska: humus ili falafel, koji se priprema od pečenih leblebija. 

U različitim delovima sveta, brašno od leblebija se koristi za pripremu različitih peciva.

Ova namirnica je bogata antioksidansima i dobra je za prevenciju srčanih oboljenja. Takođe, doprinosi smanjenju lošeg holesterola i triglicerida, sprečavajući tako pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Preporučuje se i dijabetičarima, s obzirom na to da reguliše nivo šećera u krvi.

Vlakna i proteini iz ove biljke stabilizuju probavu i mogu biti korisne kod dijeta. Jedna šolja leblebija ima 250 kalorija i osigurava 50% dnevnih potreba za vlaknima i 30% za proteinima. Nerastvorljiva vlakna, koja sadrži ova namirnica su veoma korisna za sprečavanje zatvora i kontrolu apetita, zato što brzo daju osećaj sitosti. Creva ne absorbuju ova vlakna, nego se ona nabubre i čiste creva. Pošto su bogate vlaknima, leblebije smanjuju rizik od kancera debelog creva.

Takođe, leblebije se preporučuju kod oligurije, infekcija mokraćnih kanala i urolitijaze.

Ova namirnica se preporučuje I kod fizičke i psihičke astenije. Zahvaljujući triptofanu i vitaminu B6, koji je bitan za proizvodnju serotonina, može biti koristan kod poremećaja spavanja.

Zahvaljujući velikom sadržaju folne kiseline, leblebije se preporučuju trudnicama. Gvožđe iz zrna je izvor energije, a magnezijum povećava nivo enzima koji proizvode antioksidante koji usporavaju proces starenja.

Voda u kojoj su kuvane leblebije je dobra za prehladu. 

Osobe koje boluju od gihta ili imaju probleme sa bubrezima treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što konzumiraju leblebije, zato što one sadrže purin, koji je štetan za one sa ovim oboljenjima.

25/03/2020 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments