Kako je nastao Mesec?

21/11/2017 16:48

Kako je nastao Mesec?

Na njega, prvi put smo sleteli 21. jula 1969., a od tada, traje ispitivanje Meseca. Međutim, da li znate kako je naš satelit nastao?

Mesec je Zemljin prirodni satelit i ujedno nama najbliže nebesko telo. Privlačne sile Meseca i Sunca uzrokuju na Zemlji plimu i oseku, a Mesec je, nakon Sunca, najsjajnije nebesko telo. On je čvrsto nebesko telo, po površini 14 puta manje od Zemlje. Mesec obiđe oko Zemlje za 27 dana 7 sati 43 minuta i 11.6 sekundi.

Da li znate kako je Mesec nastao?

Starost Mesecamerena je radioaktivnom metodom i ustanovljeno je da je nastao u rasponu od 4,6 do 3,2 milijardi godina.  Ranije je već bilo izmereno doba meteorita od 4,6 do 4,7 milijardi godina, pa se smatra da je to starost planetarnog sistema.

Pretpostavlja se da su sve planete Sunčevog sistema nastale istovremeno, iz prasunčeve magline. Na Zemlji najstarije stene datiraju iz 3,8 milijardi godina, ali to ne znači da je ovo zaista prava starost naše planete.

Postoji više hipoteza koje objašnjavaju kako je nastao Mesec. Jedne tvrde da je ovaj satelit nastao na drugom mestu, pa se došao do Zemlje, dok druge smatraju da se Mesec odvojio od Zemlje, zbog njene brze rotacije. Ova hipoteza vodi de tvrdnjom da tela veće mase privlače tela manje mase, pa se pretpostavlja da se to desilo i sa našom planetom i njenim satelitom.

U poslednje vreme razmatra se i ideja o udaru manjeg tela o Zemlju, pri čemu je komad Zemlje prešao u satelitski roj i vremenom, kada je sva voda isparila, nastao je Mesec. To objašnjava i manju prosečnu gustinu Meseca.

 

 

21/11/2017 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments