10 najpoznatijih novogodišnjih praznoverja

03/12/2022 14:19

10 najpoznatijih novogodišnjih praznoverja

Od onih koje već znate, do zaista bizarnih, predstavljamo 10 najrasprostranjenijih novogodišnjih tradicija i praznoverja širom sveta.

Novogodišnje odluke

Skoro svako od nas pred sam doček osmišljava nove odluke koje planira da ostvari tokom naredne godine, a one uglavnom, treba da započnu 1. januara.

Pročitajte i… Inspirativne novogodišnje odluke koje morate doneti!

Vraćanje dugova

U brojnim delovima sveta, lošu sreću donosi ukoliko u Novu godinu ulazite nekome dužni, pa većina ljudi, kako zna i ume, vraća dugove do 31. decembra.

Vatromet

Puštanje vatrometa kada sat otkuca ponoć, prema nekim istoričarima, povezano je sa paganskim običajima. Naime, stari narodi su bukom, lupanjem i vikanjem rasterivali zle duhove iz kuća. Danas, pak, vatromet ima drugu svrhu, a u pitanju je isključivo vizuelni momenat, koji se koristi i za druga slavlja, ne samo za Novu godinu.

Pesma “Auld Lang Syne”

Škotska pesma nastala 1700-tih godina tradicionalno se peva u zemljama engleskog govornog područja. Zašto, niko ne zna, a sama pesma govori o danima iza nas i zaboravljanju prošlosti.

Prva poseta 1. januara

U brojnim delovima sveta, a i kod nas, veruje se da prva osoba koja kroči prag 1. januara treba da bude muškarac koji ne živi u toj kući. Ovaj običaj donosi sreću, a još je bolje ako osoba bude zgodna i ima crnu kosu. Takođe, prvi posetilac nakon dočeka treba da donese poklone u vidu soli, hleba, vina i voća.

Pročitajte i… 6 zanimljivosti koje sigurno niste znali o Novog godini

Hrana

Dok Španci jedu 12 zrna grožđa, neki narodi prvog januara jedu posebnu vrstu pasulja. Takođe, preporučljivo je ovaj dan jesti sočivo koje podseća na novčiće, kao i zeleno povrće, koje, zbog boje, asocira na novac.

Poljubac u ponoć

Novogodišnja noć je, pored Dana zaljubljenih, prema anketama najgore vreme za samce, jer se kada otkuca ponoć, tradicionalno, svi ljube sa svojim partnerom.

Ništa ne treba da ode iz kuće

Prvog dana Nove godine, postoji tradicija da ne sme ništa da se iznosi iz kuće. Ukoliko imate nešto što treba da date nekom ili da vratite, sačekajte da prođe 1. januar. Sama ideja vodi se time da prvo nešto treba da se unese u dom, kako bi se onda iz njega iznosilo.

Odmor

Velika većina svetske populacije 1. januar provodi u krugu porodice, najčešće leškareći i ne radeći ništa. U nekim delovima sveta smatra se da nesreću donosi obavljanje kućnih poslova, pa čak i pranje kose na dan nakon dočeka Nove godine.

Pročitajte i… Najbolji praznični filmovi svih vremena

Šta radimo 1. januara, radićemo cele godine

Dok negde važi pravilo da se 1. januara ne radi ništa, u drugim delovima sveta običaj je da muškarci i žene obavljaju stvari koje ih čine srećnim, jer postoji verovanje da 1. januar oslikava celu godinu.

03/12/2022 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments