Ovo ostrvo na Pacifiku ne tone, već raste!

13/06/2018 12:22

Ovo ostrvo na Pacifiku ne tone, već raste!

Jedno ostrvo na Pacifiku, za koje se smatralo da nestaje, ustvari raste.

Naučna istraživanja otkrila porast površine ostrva usled klimatskih promena.

Ostrvo na Pacifiku u porastu

Pacifičko ostrvo Tuvalu, za koje su naučnici dugo smatrali da nestaje, ustvari raste, pokazala su nova istraživanja. Naime, satelitski snimci zabeležili su porast ostrva Tuvalu na Pacifiku.

Na Univerzitetu u Ouklandu sprovedeno je istraživanje promena u geografiji devet atola Tuvalua. U istraživanje su uključene i promene 101 grebena od 1971. do 2014. godine, kao i satelitski snimci. Rezultati su pokazali promene, odnosno porast tri četvrtine ostrva, tokom tog perioda.

Površina Tuvalua porasla je za 2,9 odsto, iako se nivo mora u odnosu na globalni prosek poveća dvostruko.

Stručnjaci navode da se dugo verovalo kako ostrvo polako nestaje usled porasta nivoa mora, zbog klimatskih promena, ali su novija istraživanja pokazala da su ostrva geološki dinamična i da se stalno menjaju.
Iako su rezultati studija suprotni od očekivanja, pokazali su da je velika promena ustvari širenje ostrva Tuvalu, a ne erozija.

Naučnici iz Ouklanda ističu da klimatske promene predstavljaju veliku pretnju niskim ostrvima, dok za Tuvalu predviđaju drugačiji razvoj. Naime, veruje se da će se u narednih sto godina ostrvo razviti u velikoj meri i da lokalno stanovništo slobodno planira dugoročni ostanak.

U ovu procenu uključeni su brojni faktori i mala je verovatnoća da će doći do gubitka kopna, koji će uticati na smanjenje populacije.

13/06/2018 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments