Zašto niko nije sleteo na Mesec više od 45 godina?

30/07/2018 10:58

Zašto niko nije sleteo na Mesec više od 45 godina?

“Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”- ovu rečenicu izgovorio je Nil Armstrong, kada je 21. jula 1969. godine kročio na Mesec.

Od te posete Mesecu prošlo je više od 45 godina.

Zašto ljudi nisu na Mesecu?

Kako je prošlo više od četiri decenije od poslednje posete Mesecu (decembar, 1972. godine), postavlja se pitanje zašto ljudska noga više nije kročila na Zemljin satelit?

Pojedini naučnici smatrali su da je sledeći korak koji će NASA preduzeti osnivanje svemirske stanice. Na ovaj način letovi na Mesec postali bi učestaliji. Međutim, to se nije dogodilo.

Mišljena u krugu naučnika su podeljena, i dok pojedini smtaraju da je tehnologija krivac, jer nije dovoljno napredna, drugi veruju da su u pitanju izgovori koji pokrivaju određene banalne razloge.

Problem finansijske prirode

Svaki projekat iziskuje određenu sumu novca. Zakonom iz 2017. godine, određen je budžet NASE za ovu godinu i reč je o 19.5 milijardi dolara. Međutim, ovaj iznos nije dovoljan za lansiranje rakete na Mesec. Odobreni budžet treba da pokrije više projekata NASE, kojih je trenutno osam, pa tako ne ostaje dovoljno novca da se pokrije put do Meseca.

Sjedinjene Američke Države najveći iznos iz budžeta odvajaju za vojsku, pa tako godišnje potroše oko 600 milijardi dolara. Nasin postotak u državnom budžetu bio je najveći 1965. godine, kada je iznosio četiri procenta, dok u poslednjih par godina dostiže jedva 0.4 odsto.

Problem “predsednik”

Trampova administracija planira približavanje Mesecu do 2023. godine. Naime, u pitanju je sam kraj njegovog mandata, ukoliko, naravno ne bude ponovo izabran. Ovakvoj vrsti predviđanja treba dodati i mogućnost smene vlasti, što predstavlja novu administraciju i nove planove. Prethodna vlada i projekti govore o različitim idejama i težnjama. Kako navode astronauti, uspešno završene misije koje su započete tokom dva predsednička mandata trebalo bi da budu prioritet svake vlade.

Privatne svemirske kompanije

Rešenje za pomenute probleme mogle bi biti i privatne svemirske kompanije kojima je osnovni cilje kreiranje redovnih linija do Meseca. Začetnici ove ideje su kompanije “Spejs X” koju poseduje Elon Mask i “Blu Oridžin” koju poseduje Džef Bezos. Većina astronauta podržava ideju Bezosa koja je fokusirana na osnivanje prve baze na Mesecu uz pomoć sistema raketa koju razvija njegova kompanija. Jedna od ideja je i premeštanja teške industrije sa Zemlje u svemir.

30/07/2018 10:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments