Nestanak polarnog medveda

20/06/2020 15:34

Nestanak polarnog medveda

Do kraja veka polarni medvedi će biti deo istorije ukoliko se ne učini nešto više po pitanju borbe protiv klimatskih promena, prema istraživanju kažu naučnici.

Kako BBC prenosi neke populacije su već na granici preživljavanja sa otapanjem artičkog morskog leda.

Polarni medvedi već su uvršteni u ugrožene vrste na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode. Zna se da su klimatski faktori uzrok njihvog istrebljenja.

Lepo je rekao doktor Stiven Amstrup, koji je glavni naučnik kompanije „Polar Bears Internacional“ : „ Polarni medvedi već sede na vrhu sveta, ako led ode oni nemaju gde da odu“. Doktor Amstrup objašnjava kako će medvedi prvo ostati bez mladunaca zbog nemogućnosti medvedica da ih odhrani, kako će im pasti telesna masa te neće imati mleka. Polarni medved zavisi od artičkog leda kako se tu skuplja populacija foki kojima se hrani, ako se led smanjuje i nestaje medved će morati sve dalje u potrazi za hranom. 

Itraživanja čiji je i Amstpur bio jedan od učesnika rađena su na osnovu proračuna emitovanja energije ovih životinja, gde su faktori ishrana, daljina koju moraju da pređu te i dostupnost plena. To se kasnije odražava na moć reprodukcije i ishrane mladih.

Prema časopisu  Nature Climate Change već u narednih par decenija moglo bi da dođe do izumiranja populacija u širem artičkom krugu te bi ostale samo one najsevernije, a do 2 100. godine ovim tempom može doći i do potpunog izumiranaja.

Naučnici ocenjuju da je broj polarnih medveda sveden na 26.000 koji se kreću u 19 različitih subpopulacija od Norveške preko Sibira i Kanade. Ovaj mali broj već glanih jedinki ne obećava nastavak rase u periodu dužem od sto godina ukoliko se ne probudi globalna svest i učine drastični koraci i mere u cilju očuvanja prirode i prirodnog staništa ovog medveda te donekle spreči radikalno globalno otapanje.

20/06/2020 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments