Koji insekt može da preleti 4000 kilometara bez prestanka?

14/05/2023 09:52

Koji insekt može da preleti 4000 kilometara bez prestanka?

Ovaj insekt preleti i do 4.000 kilometara, iz Evrope preko Sredozemnog mora i planina u Africi do pustinje Sahara. U pitanju je kilometraža pređena u toku samo jednog dana.

Jedan entomolog pratio je putanju ovog insekta sve do pustije Sahel, i prešao skoro 3000 kilometara, kako bi upoznao stričkovog šarenjaka. Naime, ova vrsta leptira je najzastupljenija u svetu i može se videti u svim delovima, osim u Južnoj Americi i na Antarktiku.

Pogledajte i : Žena uradila transplataciju krila leptira, sa neverovatnim rezultatima

Stričkov šarenjak

Entomolog Džerard Talavera, objasnio je da šarenjak nastanjuje Severnu Ameriku, dok u toplijim mesecima migrira u Meksiko i u Centralnu Ameriku.

Naučnici su pratili migraciju šarenjaka do pustinje Sahare, gde im se gubi trag. Veruje se da se nalaze u nekom delu tropske Afrike. Pronađeni su rojevi šarenjaka širom Afrike, a procenjuje se da je u pitanju oko 20.000 leptira po hektaru.

Zanimljiv je i podatak do kog su došli Talavera i tim stručnjaka. Naime, sićušni leptir prelazi oko 4.000 kilometara, u jednom danu, tokom migracije, preko Evrope, Sredozemnog mora, planina u Severnoj Africi i pustinje Sahara. U odnosu na druge vrste leptira, hemijske oznake na krilima šarenjaka, otkrile su njihovu sposobnost letenja bez stajanja. U pitanju je najveća migracija leptir koja je ikada zabeležena.

Pogledajte i : Novo otkriće zbunilo naučnike: Leptir ili cvet – ko je prvi nastao?

Nakon otkrića gde se ovi sićušni insekti kriju tokom zimskog perioda, naučnici planiraju izradu detaljne mape koja će prikazivati sve bitne faktore migracije, kao što su uslovi u kojima se leptiri nalaze tokom tog perioda, odnosno njihova ishrana i dostupnost hrane, zatim uslovi koji utiču na let, na samo kretanje i drugi.

Entomolog Talavera navodi da je u pitanju neverovatna migracija, koja je karakteristična pticama, a ne leptirima, odnosno insektima.

14/05/2023 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments