Plave oči nisu zapravo plave?

06/02/2018 12:12

Plave oči nisu zapravo plave?

Plava i nije baš popularna boja u prirodi. Pored nekih ptica, nekoliko cvetova i ultraretkog jastoga, plava boja ne postoji u prirodi. Ovo može zvučati čudno kada pomislimo na boju očiju, ali mi imamo odgovor.

Začudo, ali plave oči uopšte nemaju u sebi plavi pigment. Njihova boja uzrokovana je Tindalovim efektom, fenomenom sličim efektom koji čini nebo plavim.

Plave oči nemaju plavi pigment?

Iris, odnosno šarenica, napravljena je od dva sloja ćelija. Kod plavih očiju, stroma, ćelije na vrhu, ne sadrže pigment usled genetske mutacije, a kada o njih udari bela vidljiva svetlost, razlaže se u zrake. Plava boja putuje u kraćim talasima, u odnosu na druge boje, pa se ona najlakše reflektuje i najvidljivija je.

Iz tog razloga, osobe sa plavom bojom “menjaju” nijansu očiju u zavisnosti od količine svetla u sobi ili napolju.

Kod smeđih očiju, stroma sadrži melanin, smeđi pigment, što znači da je smeža boja samo reflekcija crne. Kada su sive oči u pitanju, sličan fenomen se dešava kao kod plavih, s tim što stroma u sebi u ovom slučaju sadrži kolagen. Zelene oči nastaju usled manje količine melanina, kada je plava boja reflektuje u tamnijim, zelenim nijansama.

06/02/2018 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments