Prestonica jednog majanskog kraljevstva slučajno otkrivena na farmi

24/03/2020 12:10

Prestonica jednog majanskog kraljevstva slučajno otkrivena na farmi

Na farmi krava, na jugo-istoku Meksika je sasvim slučajno pronađena prestonica jednog majanskog kraljevstva.

Radi se o prestonici kraljevstva Sak Tz’I’ (Beli pas), pronađenoj gde se danas nalazi grad Čijapas. 

Arheolozi su ostatke grada tražili preko 20 godina. Znali su da je postojao iz starih natpisa, ali nisu mogli da ga pronađu.

Sasvim slučajno, jedan student je ušao u priču sa lokalnim uličnim prodavcem i ovaj mu je rekao da je njegov prijatelj, koji poseduje farmu, pronašao neki stari natpis velikih dimenzija, za koji misli da je majanskog porekla.

Natpisi na tabli od 0,6 sa 1,2 metra govore o nekim božanstvima, preplićući mit i realnost. Na tabli se može videti kraljević obučen kao bog kiše, Yopaat, kako pleše i kako u jednoj ruci drži čekić, a u drugoj oružje iz tog perioda.

Bilo je potrebno 5 godina pregovora da bi se dobila dozvola za iskopavanja na ovoj farmi, a u junu 2018, internacionalna ekipa naučnika, iz Meksika, SAD i Kanade je započela sa istraživanjima.

Sak Tz’I’ je osnovan 750 godine pre n.e. i bio je naseljen hiljadu godina. Ovo nije bilo tako snažno kraljevstvo, a grad je skroman u odnosu na Čičen Icu. 

Iskopavanjem je pronađen veći broj majanskih građevina, ostataka piramida, jedna palata itd. Ukupno je pronađeno 120 građevina i 56 spomenika. Veruje se da su razni predmeti nalaženi tokom godina i da se oni nalaze u privatnim kolekcijama.

Na lokalitetu se izdvaja impresivna piramida od 13,7 metara i više građevina koje su koristili sveštenici i plemstvo.

Naučnici planiraju da nastave sa istraživanjem ostataka.

24/03/2020 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments