Kikindske sove

21/07/2020 14:15

Kikindske sove

Kad kažete Kikinda asocijacija je prelepa šarena Vojvođanska jesen i poznata tikvijada „Dani ludaje“, Kikindski mamut ali i sove.

Od nedavno kikinđani slave i posebno poštivaju takorečeno najezdu sova koje su pri zimskoj migraciji odlučile da svrate u ovo mesto. Neobjašnjiv je razlog njihovog okupljanja baš ovde ali u zimskom periodu. Krošnje u ovom gradu dobijaju nove ukrase, načičkane oke prelepih sova.

Ovo je mirna ptica prelepa za videti.

Kikinđanski akademci koji se bave zaštitom životinja i održanjem balansa životne sredine su odlučili da dodatno edukuju stanovništvo i pripreme ih za obostrano ugodan život sa novim sezonskim saživotnicima. Eko-sistem Kikinde se širi za jednog zimskog gosta.

Sove ušare su najbolji saveznici poljoprivrednika. U Kikindi tokom cele godine ostaje 442 jedinke, a zimi ih je izbrojano i preko 700! Ova vrsta je veoma osetljiva te se svako nemarno ponašanje pokušava sprečiti. U centru grada postoji velika tabla – informator o ovoj vrsti sova.

Najveće stablo u samom centru grada broji čak 145 sova!  Kikinda je ubrzo postala atrakcija mnogih turista, zaljubljenika prirode, novinara i naučnika. 

Od 2012. godine, novembar mesec je u Kikindi proglašen mesecom sova i u tom periodu se održavaju razne manifestacije, seminari i konferencije na temu njihovog očuvanja i obožavanja.

 

21/07/2020 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments