Na današnji dan preminuo Čarli Čaplin

25/12/2016 11:22

Na današnji dan preminuo Čarli Čaplin

Na današnji dan, 25. decembra 1977. godine, premunuo je Čarli Čaplin, prva filmska zvezda, rešiser, scenarista i producent, poznat po svojoj ulozi Skitnice u nemim filmovima.

Rođen je u Londonu 16. aprila 1889. godine u glomačkoj porodici. Roditelji su mu bili glumci i pevači, ali su se, kada je Čarliju bilo tri godine, razveli.

Sa pet godina je prvi put stao na binu kada je tokom jednog nastupa njegove majke, u trenutku kada je ona izgubila glas, Čarli skočio na binu i završio njen nastup, otpevavši pesmu “Jack Jones” – zbog čega je publika bila oduševljena.

Već sa sedam godina postao je dete-glumac, najpoznatiji u Engleskoj. Međutim, uskoro se Čarliju dogodila velika tragedija – njegov otac je poginuo, a majka je doživela nervni slom, zbog čega su Čarli i Sidni, njegov polubrat, postali beskućnici.

Nakon tri godine provedene u sirotištu, Čarli je počeo da radi – kao glumac, berberin, prodavac, radnik u fabrici, vratar… a istovremeno je učio žonglerstvo, ples i akrobatiku. Sa 12 godina učestvovao je u pozorišnoj predstavi po prvi put.

Više o životu, čudnoj sudbini Čarlija Čaplina i glumačkoj karijeri koja mu je donela večnu slavu, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

25/12/2016 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments