Sudar koji je oblikovao Mlečni put

01/11/2022 12:09

Sudar koji je oblikovao Mlečni put

Za oblikovanje Mlečnog puta, kriv je sudar od pre 10 milijardi godina.

Naime, naučnici već neko vreme pokušavaju da utvrde da li se Mlečni put proširio kao posledica sudara sa manjim galaksijama ili je porastao nakon sudara sa jednom velikom.

Mlečni put

Kako bi utvrdili koja teorija je tačna, astronauti su analizirali podatke sa Evropskog svemirskog teleskopa “Gea”, koji je lansiran u orbitu 2013. godine.

Teleskop-satelit je izradio trodimenzionalnu mapu, koja je uključila skoro 1,7 milijardi zvezda u galaksiji Mlečni put, za koje je bilo nemoguće utvrditi udaljenost od Zemlje i brzinu.

Kako objašnjavaju stručnjaci Univerziteta u Groningenu, u Holandiji, zvezde koje čine čuveni “oreol” imaju zajdeničko poreklo, odnosno formiraju homogenu grupu. Njihov hemijski potpis je drugačiji od ostalih, prvobitnih zvezda Mlečnog puta.

Naučnici su rekonstruisali dolazak zvezda tokom vremena u tri dimenzije. Zahvaljujući video zapisima, astronomi mogu da proučavaju kako se galaksija formirala i razvijala.

Utvrđeno je da se sudar s drugom galaksijom – “Gea-Enkelad”, nazvana po teleskopu “Gea” i gigantu iz grčke mitologije Enkeladu – dogodio pre 10 milijardi godina, odnosno oko 3,8 milijardi godina nakon Velikog praska.

01/11/2022 12:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments