„Ukradene“ sveske Čarlsa Darvina ostavljene na podu biblioteke u ružičastoj poklon vrećici

07/04/2022 11:46

„Ukradene“ sveske Čarlsa Darvina ostavljene na podu biblioteke u ružičastoj poklon vrećici

Dve „ukradene” beležnice koje je napisao Čarls Darvin, misteriozno su vraćene na Univerzitet Kembridž, 22 godine nakon što su poslednji put viđene.

Knjižice u kožnom povezu vrede više miliona funti i uključuju naučnikovu skicu „drveta života“.

„Osećam se radosno“, kaže univerzitetska bibliotekarka, dr Džesika Gardner.

Na njenom licu je širok osmeh dok saopštava vesti. U stvari, ona ne može da prestane da se smeje. „Na bezbednom su, u dobrom su stanju, kod kuće su.“

Međutim, prava je misterija ko je vratio dve beležnice formata razglednice. Ostavljene su anonimno u jarko ružičastoj poklon vrećici koja je sadržavala originalnu plavu kutiju u kojoj su čuvane sveske i običnu braon kovertu.

Na njoj je bila odštampana kratka poruka: „Bibliotekaru, srećan Uskrs X.”

Unutra su bile dve sveske, čvrsto umotane u prozirnu foliju. Paket je ostavljen na podu, u javnom delu biblioteke bez nadzora, ispred kancelarije dr Gardner.

„Tresla sam se“, kaže ona o svojoj reakciji kada je prvi put videla torbu i njen sadržaj 9. marta. „Ali takođe sam bila oprezna, jer dok ih nismo odmotali, nismo mogli biti 100% sigurni.

Usledilo je mučno kašnjenje od pet dana između pronalaska paketa i dozvole policije da otvori prijanjajuću foliju, pregleda sveske i potvrdi njihovu originalnost.

„Bilo je suza“, kaže dr Gardner stidljivo. „I mislim da će ih i dalje biti, jer nismo prezali od emotivnog tobogana. Mnogo nam znači što su se vratile kući.“

Priznaje da se plašila da sveske neće biti vraćene tokom njenog života. „Mislila sam da će za to možda biti potrebne godine. Moj osećaj olakšanja zbog bezbednog povratka beležnica je dubok i skoro ga je nemoguće na adekvatan način izraziti.

Bila sam slomljena kada sam saznala za njihov gubitak i moja radost zbog njihovog povratka je ogromna.“

Beležnice datiraju iz kasnih 1830-ih, nakon što se Darvin vratio s ostrva Galapagos. Na jednoj stranici je nacrtao vretenastu skicu drveta, koja je pomogla da inspiriše njegovu teoriju evolucije i više od 20 godina kasnije postala je centralna teorija u njegovom revolucionarnom delu „O poreklu vrsta“.

„Teorija prirodne selekcije i evolucije je verovatno najvažnija teorija u nauci o životu i životnoj sredini na Zemlji i ovo su sveske u koje je ta teorija sastavljena“, kaže Džim Sekord, profesor istorije i filozofije nauke na Kembridžu.

„Oni su neki od najistaknutijih dokumenata u čitavoj istoriji nauke.“

Rukopisi su poslednji put viđeni u novembru 2000. godine nakon „internog zahteva“ da se uklone iz specijalne prostorije za zbirku biblioteke radi fotografisanja.

Tek tokom rutinske provere dva meseca kasnije, otkriveno je da su nestali. U početku su bibliotekari mislili da su vraćeni na pogrešno mesto u ogromnu univerzitetsku biblioteku, koja sadrži više od 10 miliona knjiga, mapa i rukopisa.

Ipak, uprkos raznim pretragama, sveske nikada nisu pronađene, a dr Gardner je 2020. zaključila da su verovatno ukradene. Pozvala je policiju i obavestila Interpol.

Profesor Sekord je bio jedan od nekoliko akademika i stručnjaka koji su pregledali vraćene rukopise i zaključili da su autentični. „Proveo me je kroz linije dokaza koje su tražili.“

„Darvin koristi različite vrste mastila u sveskama. Na primer, na čuvenoj stranici „Drvo života“ nalazi se i smeđe mastilo i takođe sivo mastilo. Takve promene je prilično teško ubedljivo iskovati.

Možete da vidite sitne komadiće bakra koji se skidaju tamo gde se nalaze šarke. Tip papira je prava vrsta papira.

Ovo su sitni znaci koji celom timu istraživača u univerzitetskoj biblioteci govore da se radi o originalu.“

Sveske su, dodaje dr Gardner, „u izuzetno dobrom stanju. Svaka stranica koja treba da bude tamo je tu.“

Ona dodaje: „Pitam se gde su bile. Nisu mnogo korišćene, jasno je da su čuvane s pažnjom, gde god da su bile.

Mislim da ono što verovatno možemo da pretpostavimo jeste da su bile na suvom mestu, da nisu bile izložene vlazi. Dakle, šta možemo da nagađamo, osim da ko god ih je imao, stavio ih je na sigurno mesto.“

Sveske se sada čuvaju u bezbednoj prostoriji u biblioteci, iako će biti izložene javnosti u julu kao deo besplatne izložbe pod nazivom „Darvin u razgovoru“.

Ipak, ostaje toliko intrigantnih pitanja. Ko je uzeo sveske? A ko ih je vratio?

Sigurnosne kamere mogu na kraju dati neke tragove. Iako nije bilo CCTV-a na podestu gde je ostavljena poklon vrećica prošlog meseca, ispred zgrade postoje kamere koje nadgledaju prednji i zadnji deo biblioteke, kao i specijalističke čitaonice i trezore unutra.

„Pregledali smo CCTV koji imamo na raspolaganju u policiji“, kaže dr Gardner. „To je stvar njihove tekuće istrage.“

U međuvremenu, policija Kembridžšira je saopštila: „Naša istraga ostaje otvorena i pratimo neke linije istrage. Takođe obnavljamo naš apel da nam se svako ko ima informacije o slučaju kontaktira.“

07/04/2022 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments