Kako da se pripremimo za ekonomsku krizu?

06/04/2020 14:19

Kako da se pripremimo za ekonomsku krizu?

Pandemija korona virusa je iznenadila ceo svet i svima nam je naglo preokrenula život. Nakon zdravstvene krize, sledi ekonomska. Pojedini ekonomisti kažu da će ova godina biti teža od one 2008. godine, dok drugi smatraju da će se ekonomija brzo povratiti nakon završetka pandemije.

Ekonomski analitičari savetuju, pre svega, da napravimo lični i porodični budžet, da bismo znali tačno koliko para imamo na raspolaganju svakog meseca, da odredimo prioritete i da ne trošimo novac na ono što nije neophodno.

U ovom periodu bi možda bilo dobro da napravimo rezervni fond u koji ćemo stavljati pare koje nismo potrošili u ovom periodu. Treba izbegavati impulsivnu kupovinu i kupovinu iz dosade. Kada odemo u markete ili tržne centre treba sa sobom da nosimo listu, pošto u suprotnom, ljudi imaju tendenciju da kupuju više nego što im treba. Sada pogotovu treba voditi računa o roku trajanja proizvoda.

Pošto postoji mogućnost izbijanja ekonomske krize, bilo bi dobro da smanjite mesečne troškove. Na primer, kada gledate uveče tv možete isključiti svetlo u prostoriji, takođe možete uvek voditi računa o tome da li je nešto uključeno, a trenutno vam ne treba. Takođe, vodite računa da ne kupujete previše hrane koja se brzo kvari i podrudite se generalno da ne bacate hranu. Još jedna stvar, pokušajte maksimalno da koristite popuste.

Kada vam ovakvi načini štednje pređu u naviku, više vam neće biti teško da ih se pridržavate. 

Jako je bitno da izbegavamo on-line prevare. Kada kupujete nešto on-line ili vršite bilo kakve uplate, prvo se dobro informišite i proverite sve informacije.

Bez obzira na to u kakvoj ste trenutno finansijskoj situaciji, znajte da uvek postoje načini da se izborite za svoju egzistenciju. I najgore krize prođu. Bitno je samo da se ponašamo racionalno i strpljivo. A ako bude nas biće i svega ostalog.

06/04/2020 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments