Obavezne školske uniforme, novi predmeti… Koje sve novine očekuju đake u septembru?

08/08/2017 21:00

Obavezne školske uniforme, novi predmeti… Koje sve novine očekuju đake u septembru?

Nova školska godina za brojne osnovce započeće značajnim promenama, najavljuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pored toga što je u ovom trenutku, uprkos velikom nezadovoljstvu javnosti, veoma izvesno da će uniforme za sve osnovne škole u Srbiji biti obavezne, na šta je pristalo polovina škola, Šarčević je najavio da će od septembra, đaci pohađati tri izmenjena predmeta- fizičko i zdravstveno vapitanje, tehniku i tehnologiju te informatiku. Ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i finansijska pismenost, te preduzetništvo.

Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, oročili smo da se školsmladen sarcevic novi ministar prosveteke sale mogu izdavati tek posle 21 sat. Potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba. Ukoliko bi imali para trebalo bi da se prave i opremaju sportske sale isto kao i računarski kabineti“, izjavio je ministar.

U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet u osnovne škole, đaci će učiti i programiranje, a ministar je izjavio da je preko kredita Evropske banke isplanirano preko 4.500 novih računara, te će do 1. septembra škole biti u potpunosti opremljene.”Mi smo tokom leta obezbedili mnogo računara za škole, što sredstvima Ministarstva, što kroz donacije. Sada već imamo problem da nađemo školu koja nema računare, pa smo počeli sa zamenom postojeće sa boljom opremom. Radimo na sistemu koji će omogućiti deci da u školi koriste tablete“, pojašnjava ministar.

Pored izmena koja se tiču samih učenika, Šarčević je najavio promene i u nastavničkoj strukturi. “Jedan od programa obuke za nastavnike je i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnevnik. On će biti na 200 uzoraka, što smo uspeli da uradimo mimo sistematizacije i mimo budžeta. Nismo za to imali ni dinar. Uspeli smo da animiramo kompanije da nam pomognu“, podseća on.

Elektronski dnevnik, pojašnjava Šarčević, osim što dovodi do smanjenja administracije za prosvetne radnike i donosi lakši pristup informacijama za roditelje, predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu, a od jeseni u 200 škola počinje realizacija projekta “E-dnevnik”.

Na kraju, ministar je dodao da se novine prvo uvode u prvim i petim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, te da je peti razred već pripremljen za reforme.

Izvor: 021.rs, www.mpn.gov.rs

08/08/2017 21:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments