Preko Novog Pazara do zaposlenja u Nemačkoj

08/09/2015 12:39

Preko Novog Pazara do zaposlenja u Nemačkoj

Udruženje “Reitegracija” iz Novog Pazara pomaže mladima iz cele Srbije da se zaposle u Nemčkoj, tako što im pomaže da srede potrebne papire i pronađu odgovarajući posao od onih koji se nude.

Nemačka vlada je pre tri godine donela odluku da se neke struke proglase deficitarnim, kao što su one koje obavlja medicinsko osoblje, školovani građevinari, informatičari, vodoistaleri, električari, mehaničari… Na osnovu ove odluke omogućeno je i stanovnicima zemalja koje nisu u EU da se zaposle u Nemačkoj.

Trenutno smo najviše angažovani na projektu “Posao za hiljadu medicinskih radnika” u Nemačkoj. Najtraženiji su medicinski tehničari i medicinske sestre-pedijatri. Nekoliko stotina medicinara iz Novog Pazara, Priboja, Niša, Prokuplja, Leskovca i drugih delova Srbije uz našu pomoć već se zaposlio u Minhenu, Štutgartu, Berlinu, Frankfurtu i drugim nemačkim gradovima, cilj nam je da za dve-tri godine u Nemačku pošaljemo hiljadu medicinara koji ne mogu da se zaposle u Srbiji ili žele veću platu i bolje uslove u Nemačkoj – kaže Kadrija Mehmedović, koordinator ovog projekta i direktor “Reintegracije“.

Za odlazak u Nemačku i dobijanje posla potreban je B-1 nivo poznavanja nemačkog jezika, međutim bolje je da kandidat ima položen i B-2 nivo, kako bi lakše nostrifikovali diplomu i dobili stalni posao u svojoj struci.

Kako bi dobili što boljeg i kvalifikovanijeg medicinskog radnika, Nemački poslodavci su pristali i da unapred finansiraju kompletan kurs nemačkog jezika (B-1 i B-2 nivo). Na ovaj način pomoći će se nezaposlenim medicinarima u Srbiji, ali i radnicima drugih deficitarnih zanimanja u Nemačkoj.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike Nemačke potpisali su sporazum na osnovu kojeg radnici iz Srbije još lakše dolaze do posla u Nemačkoj.

08/09/2015 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments