Ovako je izgledala najveća erupcija podvodnog vulkana!

15/01/2018 12:18

Ovako  je izgledala najveća erupcija podvodnog vulkana!

Kada pomislimo na vulkane, većini nam na pamet padaju erupcije na kopnu. Ipak, 80% svih vulkana na Zemlji zapravo se nalazi pod vodom.

Iako uglavnom proizvode veliku količinu vatre i lave, najnovija studija pokazala je da ove erupcije mogu biti spektakularne. Podvodni vulkan Havre, eruptirao je 2012. godine na severu Novog Zelanda. Velika količina plovućca (šupljikavog kamena) nastal je tom prilikom, a sama erupcija je bila toliko snažna, da su naučnici pomislili kako nikada ništa slično nisu videli. I zaista- bili su u pravu!

Foto: University of California, Berkeley/Science Advances

Najveća erupcija podvodnog vulkana

Najnovija studija Univerziteta Tasmanija, polazala je da je erupcija Havre vulkana bila najveća dubokookeanska erupcija ikada, ali tu nije kraj iznenađenjima!

Tada, 2012. godine, primećena je velika količina plovućca na površini vode, koji je nastao kada se lava ohladila. Budući da je sam plovućac lagan i šupljikast, jasno je zašto lako može i da pluta. Ova činjenica ne izdvaja erupciju vulkana Havre ni po čemu, ali činjenica da je tom prilikom ispušteno 400 kvadratnnih kilometara lave uistinu je fascinantna.

Uz to, brzina izbacivanja lave je bila neverovatna, te je najnovijim istraživanjima pokazano da je oko 9000 tona plovućca izbacivano svake sekunde! Ova erupcija poredi se s najvećom kopnenom erupcijom, koja se odigrala na Aljasci 1912., kada je iz vuklana izašla količina magme dovoljne da se napuni 5400 piramida u Gizi.

Nova studija takođe pokazuje da ovaj vulkan sam po sebi nije naročito aktivan i da je veoma retko da do erupcija ovakvih razmera pod vodom uopšte dođe, a dalja istraživanja pokušaće da odgovore ne pitanje zašto je, na prvom mestu, proradio ovaj vulkan.

 

15/01/2018 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments